Dariusz Grudziński Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 [center] Pliszka Meyziego złamała skrzydełko Meyzi płakał nad jej cierpieniem jak dziecko - sercem bym cię okrył by osłonić przed bólem szeptał w bezradnej boleści aż nagle jak spod pioruna wystrzeliła w nim jasność -wiem ! zakrzyknął spalił ptaszka a jego sproszkowane popioły zamknął w metalowym pudełku teraz Meyzi jest szczęśliwy bo jego pliszka nie cierpi [/center]
dawniejbezet Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Widzi pan różnicę? Ja też. Pozdrawiam
Johny Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Mam nadzieje, że PeeL nie pracuje w służbie zdrowia.
Hipsterus Sophisticatus Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 To wróżba z chińskiego ciasteczka?
Sylwester_Lasota Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 nie znam tego mitu, czy bajeczki, więc pierwsza ciekawość: czy motyw stworzony, czy przetworzony? druga ciekawość: jak się robi taką formę na stronie? kiedyś próbowałem, ale cały wiersz równało mi do lewej strony po przesłaniu do forum. czy to jakiś specjalny zabieg, czy zmienił się mechanizm wyświetlania wpisów na stronie? (miałem sporą przerwę w korzystaniu z forum) i to na razie wszystko :) pozdrawiam
Dariusz Grudziński Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Oczywiście, widzę różnicę i zdecydowanie na korzyść oryginału. Pozdrawiam.
Dariusz Grudziński Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Przed tekstem wstawiam symbol składający się z nawiasu kwadratowego "[" potem jest tekst "center", potem nawias "]", po nim tekst mający być wyśrodkowany, po tekście namias"[" tekst "/center" i nawias "]". Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 Wielkie dzięki :) trochę html'a, czy czegoś takiego i załatwiło sprawę. że na to nie wpadłem. kiedyś na pewno skorzystam.
Dariusz Grudziński Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Widzi pan różnicę? Ja też. Pozdrawiam Czasem czuję bezsilność wobec komentarzy - nie do tej bajki. 1. do dawniejbezet - Komentarz jest protekcjonalny i zarozumiały. Zawarte jest w nim święte przekonanie o jedynie słusznej formie w tym przypadku- równanie do lewej i forma wyjęta żywcem z lekcji jęz. polskiego, na temat podstaw pisania wypracowań w gimnazjum. I założenie, że nie może być inaczej niż genialny autor komentarza odkrył. Forma oryginalna tego wiersza jest taka, jaka ma być ostatecznie, poezja- to nie jest poprawność formy, to jest wychodzenie poza ramy poprawności, to jest używanie niepowtarzalnej, oryginalnej formy, to jest próba rozumienia tej formy i poczucia jej w kontekście znaczenia słów. Nie trudno zrozumieć przesłanie. Na co dzień zabijamy własne uczucia. Co raz częściej we współczesnym świecie używamy inteligencji, mózgu posługującego się intelektem, a nie dbamy o prawdę uczuć, nie liczymy się z żywymi, tętniącymi w nas emocjami. Nasz intelekt – Meyzi, najchętniej zabija Pliszkę naszych uczuć, żeby nie cierpieć, nie wiedzieć co w duszy i sercu do nas woła. Forma przerasta treść. Treścią jest prawda uczuć, intelekt- to tylko forma, którą te uczucia nadają naszemu umysłowi. Dzisiaj żyjemy w sposób odwrotny. Wolimy zabić i sproszkować żywe i delikatne wnętrze – bo za dużo z nim roboty cackania. Wolimy pouczać innych jak mają poprawnie pisać, zamiast poczuć- co chcieli przekazać i co w ich sercach mieszka. Do tego ronimy krokodyle łzy, obłudnie, jak Meyzi, płacząc nad pozornie nas interesującymi prawdami, ale nie chce nam się nawet niemi głębiej zainteresować. Myślałem, że na forum poetów nie będę musiał takich rzeczy tłumaczyć.
Dariusz Grudziński Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2. Do Johny – Nie będę powtarzał tego co napisałem powyżej. Nie wiem co to znaczy PeeL. Domyślam się, że chodzi o mnie. Pytanie, może skrywać sympatię i nie jest pozbawione poczucia humoru, ale bardziej się nadaje na portal np. www.szukaj.pracy.pl
Dariusz Grudziński Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 3. Do Hipsterus Sophisticatus Odpowiem pytaniem: szukasz chińskiej wróżki, czy cyganki, żeby Ci postawiła tarota? Jeśli tak, to pomyliłeś fora. Wejdź sobie na jakiś portal ezoteryczny.
Dariusz Grudziński Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Motyw stworzony od początku, do końca. Ma dawać wrażenie kontynuacji istniejącego mitu. Forma jest właśnie taka, ponieważ ma przypominać zabitą duszę, rozbitego o ziemię ptaka, pliszkę naszych martwych dusz, które Meyzi zabija. Meyzi, nasz super intelekt XXII wieku, mający za nic życie i uczucia bezbronnych i niemych Pliszek czującego świata.
Sylwester_Lasota Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 PL=PeeL=Podmiot Liryczny to nie Autor spokój w reakcjach na komentarze wskazany :) dzięki za odpowiedź pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi