Jacek_P. Opublikowano 28 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Nocy szpon się w miasto wczepia, strach na dachy mgliście ściekł. Lepka ciemność świat oblepia, wokół w mroku błyszczą ślepia; to złowrogich myśli szpieg. Poprzez ściany się przesnuje, smoczym wzrokiem tnie na wskroś; nasłuchuje, penetruje, wyszukuje i notuje, gdzie nienawiść, zawiść, złość. W czarcim rży rozanieleniu, waży, mierzy wzdłuż i wszerz i oblicza, i ocenia, ile kto ma na sumieniu. Więc ty też się szpiega strzeż.
natalia Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 zabawne, ciekawe podejście do szpiega :) pierwsza zwrotka najlepsza, chociaż tnący smoczy wzrok i czarcie rżenie w rozanieleniu też smakowite strzegę się i pozdrawiam :) Natalia
Ona_Kot Opublikowano 30 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2004 sympatyczne ale tytuł zmieniłabym na: wierszyk o strasznym szpiegu :) bo nie jest to straszny wierszyk, tylko całkiem miły pozdrowienia
Jacek_P. Opublikowano 30 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2004 Wiesz, Kocie, ja go napisałem kiedyś dla "Probierczyka" w "Gazecie Wyborczej" na zadanie "Napisać wiersz o szpiegu; straszny". Skasowałem za niego zresztą 400zet :))! I ta straszność w tytule może być odbierana dwuznacznie: Jako straszny, czyli okropny - kokieteryjnie, żeby Ktoś się załapał i powiedział, że "wcale nie, bo całkiem miły" ;), no i jako przerażający, budzący niepokój. A gdyby było "o strasznym szpiegu", byłoby całkiem jednoznaczne. To jak? Przekonałem cię tym razem? Bardzopozdrawiam.
Luthien_Alcarin Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 przesympatyczny kawałek:) Pozdrawiam Agata
Jacek_P. Opublikowano 1 Listopada 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Dziękuję Agatko bardzo serdecznie. Cieszę się, że Wam się podobają moje rymarstwa. Trochę mam na tym punkcie kompleksów. Bo na bezrymiu czuję się niepewnie. Cóż, nie mam tak bogatej wyobraźni i ciekawych skojarzeń. Ale to, co robię, staram się robić jak najlepiej i radość wielka, kiedy się podoba. Pozdrawiam wysokopiennie. Ja-cuś
Rekomendowane odpowiedzi