Janusz_Ork Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 na skrzyżowaniu października jeszcze nie jest za późno widownia jest neutralna i czeka w milczeniu rady zostały sprzedane pełna rtęci wije się rzeka w której nie znajdziesz odbić nieba łodzie płyną ciężko zanurzone balast przeszkadza w manewrowaniu strzępy mgły zbierają się w sobie chytrze jak wilki pod lasem gotowe połknąć wszystko co stoi na drodze tubalny głos rogu ogłasza polowanie ale zamiast strzelców ból przychodzi szybko i odchodzi bardzo powoli
Emmka_Szlajfka Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 poczułam się na skrzyżowaniu w rozterce. wiersz na głębsze przemyślenia, na powroty.. pozdrawiam:)
Magda_Tara Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 lubię poetycką wizualizację malarstwa :)) sugestywnie. pozdrawiam, Januszu serdecznie. :))
Ian Duma Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 Zgadzam się z moimi przedmówcami, nie ma sensu powtarzać tego co już napisano(w innych słowach) więc ograniczę się do prostego - gratuluję i dziękuję .
Lilka_Laszczyk Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 Skojarzenie bardzo trafne. Kolorystyka listopadowa to monochromatyczność Rembrandta. Tymbardziej,że biedak umarł w kompletnym zapomnieniu i odrzuceniu, a były czasy jego świetnej prosperity. Przemijanie z twojego wiersza to chronologicznośc autoportretów Rembrandta. Poczawszy od radosnego z żoną Saskią, a skończywszy na samotnej, ciemnej postaci starego, samotnego człowieka w szlachmycy, pogodzonego chyba z losem. Najbardziej metaforyczny wydaje mi sie zwrot..."pełna rtęci wije się rzeka w której nie znajdziesz odbić nieba... Bardzo ładne. Pozdrawiam
Janusz_Ork Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Emm, dziękuję za czytanie i słowa pod wierszem. Wiersz ma podtekst, ale może zbyt osobisty, aby się rzucał w oczy. Tekst jest eksperymentem: najpierw napisałem to co mnie boli a potem "przełożyłem" tekst na język bardziej poetycki. Nie wiem, czy mi się to udało. To musi ocenić czytelnik. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Magdo, Rembrandt i raczej ciemne kolory jego obrazów, są tutaj tylko pewnym skojarzeniem, przenośnią pasującą do mnie. Nie jestem zwolennikiem opisywania obrazów, bo uważam, że to nie ma sensu. Dziwię się dlaczego niektórzy wyrażaja wierszem obrazy a jeszcze nie spotkałem się z tekstem, który opisywałby np. Fugę i Tokatę J.S.Bacha. Dziękuję za sugestywnie i udzieloną pomoc. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Ian, dziękuję za czytanie i wizytę pod moim wierszem. Cieszę się, że wiersz doszedł do czytelnika. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Lilko, dziękuję za ciekawy komentarz i słowa o Rembrandcie. Ta wspomniana przez Ciebie monochromatyczność jest stanem wewnetrznym. Moim. Tak więc nie jest to wiersz o Rembrandcie tylko pewna asocjacja pasująca do mnie. Pozdrawiam serdecznie. J.
cezary_dacyszyn Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 fajny obraz z najfajniejszą trzecią :-)
Oxyvia Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Bardzo dobra, poetycka "analiza" obrazu. Przydałby się pod wierszem link do zdjęcia obrazu, jeśli jest takowe w Internecie.
Janusz_Ork Opublikowano 31 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2011 Cezary, dzięki za czytanie i poświęcony czas. Cieszy mnie, że znalazłeś zwrotkę dla siebie. Pozdrawiam. J.
Janusz_Ork Opublikowano 31 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2011 Oxyvio, takiego obrazu Rembrandt nie namalował. To co opisuję, to obraz mojego wnętrza a asocjacja z Rembrandtem to podkreślenie nastroju: ciemny, prawie monochromatyczny stan. Przykro, jeśli Cię rozczarowałem. Dziękuję za słowa pod wierszem i czytanie. Pozdrawiam serdecznie. J.
Oxyvia Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2011 Wcale mnie nie rozczarowałeś. :-) Po prostu nie zrozumiałam wiersza. Ale po Twoim wyjaśnieniu wiersz nic nie traci, wprost przeciwnie: bardzo dobrze wykorzystałeś Rembrandtowskie nastroje i barwy dla wyrażenia własnego "wnętrza".
Biała Lokomotywa Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2011 Podoba mi się klimat, porównania wewnętrznych przeżyć do koloru rtęci, bez odbicia nieba - też. W pierwszej strofie dwa razy "jest" - można śmiało z jednego zrezygnować. Dobrze Januszu stworzyłeś nastrój. Pozdrawiam.
Bolesław_Pączyński Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2011 Miła barwna poezja stworzona w iście październikowym klimacie " na skrzyżowaniu października" a był on taki barwny i ciepły, bardzo do mnie przemawia trzecia strofa, widzę las spowity w porannej mgle te łowy, ładnie przelałeś te swoje myśli. Z pozdrowieniem.
Janusz_Ork Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2011 Biała Lo, cieszę się, że znowu zawitałaś na mojej stronie. Dzięki za czytanie i uwagi. Wiersz do przepisania, bo wiele drobnych potknięć w tekście. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2011 Bolesławie, dzięki za czytanie i słowa pod wierszem. Jeśli trzecia strofa do Ciebie przemawia, to tym bardziej się cieszę. Pozdrawiam serdecznie. J.
teresa943 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2011 czytam, wgłębiam się w nastrój i wczuwam się w "drugie dno" - dusza Peela niczym ciemne barwy z obrazów malarza ogarnia go i wsysa, zacierają się jaśniejsze tony, w oczy zagląda beznadzieja, znów przeszywający ból tak powoli "odchodzi", jednak jest nadzieja...na skrzyżowaniu października jeszcze nie jest za późno dobry wiersz, Januszu :) serdecznie pozdrawiam - Krysia
Janusz_Ork Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 Krysiu, bardzo dziękuję za czytanie i słowa refleksji. Cieszę się, że znowu do mnie zajrzałaś. Pozdrawiam serdecznie. J.
Rekomendowane odpowiedzi