Duks Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2011 szedł przez życie na skróty nie zważając na to co między wersami egoizm był wodzem ego wyrocznią dziś - wrócić na startmarzenie
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2011 nie zgadzam się z zakończeniem: zawsze można się poprawić - zakładając że bohater nie dokonał żywota. "egoizm był wodzem" - ten wers chyba nie do końca przemyślany. jeśli wódz to osoba a nie sposób postępowania, zmieniłbym. pozdrawiam.
Staszek_Aniołek Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2011 nawet jeśli dokonał żywota, też może się jeszcze poprawić... myślę, że jakby skrócić co najmniej o połowę, wyszłoby z tego fajne haiku :) pozdrawiam
Janusz_Ork Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Wypunktowany żywot, sprowadzony do kwintesencji, zakończony filozoficznym stwierdzeniem (choć już bardzo znanym), że czasu nie da się wrócić. W sumie dobre mini skłaniające czytelnika do spojrzenia na swoje życie. Ale jeśli ma się już świadomość tego co wyraża peel, można zawsze się jeszcze poprawić, zmienić, zmienić życie, priorytety itd. A to już dużo. Pozdrawiam. J.
Duks Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. „nie zgadzam się z zakończeniem: zawsze można się poprawić - zakładając że bohater nie dokonał żywota.” Takie prawo czytelnika. Myślę jednak, że nie zrozumiałeś przesłania (może moja wina). Oczywiście, że teoretycznie zawsze można się poprawić. Teoretycznie, bo trudno się poprawić np. na łożu śmierci. Wtedy najczęściej można już tylko szczerze żałować. A czasu się nie cofnie i pewnych rzeczy nie da się naprawić. Np. Ktoś zabił. I co - cofnie czas? Poprawi się i już nie zabije? Spłodzi kogoś i bilans wyjdzie na zero? Wiem – drastyczny przykład , ale jednak realny. "egoizm był wodzem" - ten wers chyba nie do końca przemyślany. jeśli wódz to osoba a nie sposób postępowania, zmieniłbym. :) A ja bym nie zmienił i nie zmienię. Wers jak najbardziej przemyślany. Jak sam doskonale wiesz, jest taki środek stylistyczny jak – metafora. Dziękuję za przeczytanie i komentarz. Pozdrawiam.
Duks Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Możliwe:) Jednak nie zamierzam, ani skracać ani robić z tego haiku. Dziękuję za przeczytanie i sugestię. Pozdrawiam
Duks Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Januszu. Widzę, że jednak da się zrozumieć przesłanie. No to może nie jest tak źle. Dziękuję za kolejną wizytę i komentarz/analizę tekstu. Pozdrawiam
efemeryda2 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zabieram - bez poprawek. Pozdr.
Emmka_Szlajfka Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "co było nie wróci i szaty rozdzierać by próżno.." taka prawda. pełno takich ludzi, jak peel. jak mu było dobrze samemu ze sobą to ok. , ale jak widać przyszła refleksja, może żyjąc egoistycznie kogoś skrzywdził. nawet refleksja po czasie jest pozytywnym objawem, na start się już nie wróci, ale można bynajmniej przeprosić . pozdrawiam:)
teresa943 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ten wiersz jest esencją zamysłu - Peel robi podsumowanie dotychczasowego życia podchodząc do oceny samego siebie bardzo uczciwie - szczególną wymowę ma to, co stracił "między wersami" czyli to, co w życiu było najważniejsze. czy można wrócić na "start"? uważam, że nie. owszem, można żałować, można zadośćuczynić, o ile się da, za krzywdy i można a nawet trzeba dalej żyć nie popełniając tych samych błędów, będąc bogatszym o doświadczenie, jednak do punktu wyjścia nie da się zawrócić. wiersz ma wiele wymiarów, stąd można go interpretować na wiele sposobów, zależnie od wyobraźni. wg mnie dobry wiersz o życiu. serdecznie pozdrawiam :)) Krysia
Magda_Tara Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 ja bym: "wrócił na start..." krótko, treściwie, życiowo. ok. pozdrawiam.
Duks Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo mi miło. Pozdrawiam
Duks Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No tak - prawda. Dziękuję za wizytę i pozdrawiam:)
Duks Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Krysiu. „Pogłaskałaś” mnie. :)))) Mogę tylko podziękować i zaprosić ponownie. Pozdrawiam.
Duks Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No proszę – i Magda mnie „odwiedziła”. :) Dziękuję za miły komentarz i sugestię. Pozdrawiam … :))))
Ran_Gis Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2011 -gacał się.. walił.. galopował.. biegł.. szedł.. kuśtykał.. wreszcie powłóczył przez życie.. ..stopniowalności liniowej od narodzin wiele.. a tak to wyszło jakby tylko szło.. o naskróty.. no nie wiem czy dobrze zagmatwałem.. pozdrawiam Ran
Duks Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie podoba się? Rozumiem – takie prawo czytającego. [u]W pozostałej kwestii: [/u]"gacał się.. walił.. (…)" Cóż - bardzo „twórcze” zwroty. ;) "(…) no nie wiem czy dobrze zagmatwałem" Jeśli autor komentarza myli wielokropek z wykropkowaniem i - na skróty - pisze razem, to chyba faktycznie chodziło o "zagmatwanie". Skoro tak, to odpowiedź brzmi – dobrze;) Inna sprawa, że przy takiej wyliczance, bardziej zasadnym do zastosowania znakiem interpunkcyjnym jest – przecinek. Pozdrawiam.
eliza2 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2011 jak dla mnie super miniaturka, pewnych rzeczy się nie cofnie, nie wymaże, nie naprawi, pozostaje żal...amen:)pozdrawiam
Duks Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Elizo2 Bardzo dziękuję za tak miłe słowa. :) Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi