Mirabelka Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Suną głazy wśród wielkomiejskich ścian. Uliczny żar opada na ich ciała. Zasłuchane w siebie, niewidzące oczy zwracają ku bezbrzeżnej biedzie. Nie widzą, nie słyszą, nie czują. Ale pomogą pieskowi – bo to ładnie wygląda i nakarmią gołębie na rynku. A za zakrętem, pod ich kamiennym nosem, w małej rączce dziewczynki samotnie dogasa ostatnia nadzieja.
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 jak dla mnie trochę zbyt wiele "ciężkich" rekwizytów - głazy, żar na ciałach, kamienny nos... końcówka: "dogasa ostatnia" - wystarczyłaby. a tytuł niestety - ściągnięty, jak by nie czytać :) pozdrawiam.
Mirabelka Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Ściągnięty? a ja bym to raczej nazwała inspiracją, czy intertekstualnością... pozdrawiam Mirabelka
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a tak. z tym że w niniejszym przypadku bardziej na miejscu byłby cytat niż dosłowne odwzorowanie. ale to moja opinia, zawsze do odrzucenia :)
Jego Alter Ego Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 więc może opozycyjnie "dziewczynka bez zapałek"? :)
Gość Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pewnie :)
Mirabelka Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pewnie :) hmm...może, może;) powoli zaczynam się przekonywać do tej "opozycji":)
Emmka_Szlajfka Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. trafna obserwacja. prawda o "naszych" dzieciach, znieczulicy, biedzie, która siedzi w kącie, a gdy u kresu sił cicho woła o pomoc. "dostatni" rozczulają się nad kulawym psem. albo dowartościowują się kupując swemu psu kolejną zbędną zabawkę...pozdrawiam:))
Rekomendowane odpowiedzi