Mirabelka Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Nadbużańskie łąki lśnią od kropli brylantowych. Końskie grzywy rozczesuje mokry wiatr. Świat paruje pełnym echa rozmarzeniem. Wody Bugu zatapiają oczy gwiazd. Smutny księżyc żegna purpurowe słońce. I zapada aksamitna noc na tej nadbużańskiej łące.
Mirabelka Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 odnalezione, odkurzone, no i jest:) taki obrazek, by można się było uśmiechnąć na koniec dnia;)
Liryczny_Łobuz Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Mirabelko, widzę że miało być coś w stylu - "A gwoździki spoza trawy ..." ale : Wiem, jestem też miłośnikiem Leśmiana i nieraz próbowałem go naśladować ( jak sądzę najlepiej wychodzi to Alicji Wysockiej) przykład: www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=40506 - i wiem że jest to świat spostrzeżeń spoza mojej wyobraźni. Ale Ty próbuj - tylko unikaj (jak i Leśmian) zbyt łatwych skojarzeń. Twórz nowe - swoje. Wybacz (!!!) ale zestawienia - " smutny księżyc, purpurowe słońce czy aksamitna noc" - to banały z kajecika pensjonarki - musisz być bardziej dociekliwa, i długo-długo szukać w sobie odpowiedniego słowa. Bo cały wiersz - ma swój klimat i urok. Ale nie mogłaś sobie wybrać lepszego Mistrza niż Bolesław L. - więc dalej idź za Nim! A teraz, kiedy już "odtrąbiłem uroczystość spełnionego nieistnienia" - Pa! Marek
Mirabelka Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Do Leśmiana to się nawet nie porównuję, nie ma szans bym się kiedyś do niego chociaż zbliżyła...a cały wiersz miał być raczej z przymrużeniem oka, takim małym błyskiem, któremu daleko do miana "poezji" . Pozdrawiam Cię serdecznie Marku i dziękuję za odwiedziny:) Mirabelka
Liryczny_Łobuz Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Eeee tam - nawet się nie domyślamy co tam w nas siedzi - i nie musi to być Leśmian. A może Jasnorzewska-Pawlikowska albo Zuza Ginczanka? I nigdy w to nie wątpić, wyszarpując z siebie -Dotąd Nieujawnione Tajemnice. Pozdrawiam - Marek
Rekomendowane odpowiedzi