Stary_Kredens Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Kocie oczy widzą w nocy wszystko jak za dnia już na mur cień koci wskoczył przeleciała ćma przeciągnęło się mrukliwie latarkami dwiema to spojrzenie dla którego noc tajemnic nie ma miejskie kąty i zaułki zna kot bardzo dobrze przez piwniczne okno wskoczy grzbiet o komin otrze bije zegar na ratuszu światła okien zgasły a na niebie gwiazdka mruga księżyc świeci jasny śpi już prawie całe miasto mała myszka w norce śpi a kot cicho stąpa pod tej myszki drzwi oj ! ty myszko mała myszko lepiej zostań tam jeśli tego nie usłuchasz pójdziesz w koci tan oj! ty kocie zwinny kocie masz ty drogi swoje kiedy rano dam ci mleczko może mi opowiesz ?
HAYQ Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 kpi z durnego kota chyba sobie mycha toż przy jednej norce (dziecko wie) kot zdycha ;)
Ran_Gis Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 -miałem kota kawał czasu, głupio bez niego, wiersz jak znalazł. poz Ran
Stary_Kredens Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Weź następnego, w schronisku pełno miauczących nieszczęść, udepcze Cię , ukocha kiedy przyjdzie mu ochota Pozdrawiam i dziękuję za czytanie Kredens
Ewa_K. Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Mam mieszane uczucia, czy ten dział. Jako wiersz dla dzieci, czemu nie ... ale wybija mnie z rytmu, gdy czytam kilkanaście tekstów, jeden po drugim. Wtedy ta tematyka i forma wypada słabo tutaj.
Jan_Nepomucen Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 były już postulaty,by powstał dział bajek dla dzieci,być może warto taki otworzyć pozdrawiam
M._Krzywak Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Ja mam na półce kilkanaście tekturowych gówien (przepraszam, ale inaczej tego nie mogę nazwać), które podobno są bajkami dla dzieci. Podobno, bo pomijając cenę, w środku nieuctwo kłóci się z kalectwem. Nie będę teraz łaził do dziecinnego i szukał cytatów, aczkolwiek mam wrażenie, że niektórzy wydawcy i autorzy zarabiają sobie parę ładnych groszy - oszukując dzieci. Ale dość prywaty - przeczytałem bajkę - jest dobrze i składnie napisana, do poduszki całkiem przyjemnie by się ją przeczytało. Czasem dorosły bierze górę (1 i 2 strofa za ciężka), a dzieci muszą mieć jasną i prostą akcję. Polecam nieśmiertelnego Tuwima i Brzechwę (nie znalazłem nic lepszego od ich wierszy dla dzieci),ale wrażenie pozytywne. Pozdrawiam PS - sam teraz tworzę piosenki dla dzieciaków i idzie mi jak po grudzie ;)
Stary_Kredens Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Napisałam 14 wierszy - tekstów do piosenek na zamówienie dla pewnego kompozytora , ale na razie cisza , jeden z nich dałam , aby poznać opinię wytrawnych poetów, pewnie , że to nie ten dział, ale dla dzieci jest pisać nawet trudniej niż dla dorosłych. Tuwim , Brzechwa to mistrzowie , no ale cóż , czy to oznacza , że nie możemy się pokusić o własne próby? Oto jeszcze jedna z nich Tęcza , to fizyka optyczne zjawisko Słońce i deszcz i to wszystko A jednak nie do wiary To chyba jakieś czary Że tak niebo kolorowieje Zielono, żółto, niebiesko Wielobarwna wstęga Z jednego krańca na drugi sięga A ja stoję zapatrzona Pięknem tęczy urzeczona Choć to tylko fizyka Optyczne zjawisko Słońce i deszcz i to wszystko Pozdrawiam wszystkich Kredens
Ran_Gis Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 -o tej tęczy się rzekło.. mnie urzekło.. poz Ran
Rekomendowane odpowiedzi