Nie wiedzieli
-
Ostatnio w Warsztacie
-
wiedźma 1 581
@hollow man @hollow man Mamy tu chłopca/ nie mężczyznę / ukazanego w różnych maskach. Pokazuje je na zmianę. Sam tytuł jest także sugestywny.
W pierwszym czytaniu ;) zinterpretowałam w formie zbliżonej do @Berenika97.
Za drugim razem zwróciłam uwagę na budowę. Mamy tu 12 wersów o tym jak zakłada maski. Zmienia swoje rolę pod konkretną sytuację, testuje granice.
W ostatnich wersach pojawia się powtórzenie słowa" prawdziwy". Zastanawia mnie czemu tylko wtedy jest taki. To nie jest oczywiste. Można to odczytać tak, że faktycznie tylko przy niej nie pozuje.
Moim zdaniem można to także odczytać tak, że " prawdziwie smutny " , "prawdziwie radosny " to podkreślenie. Myślę, że gdyby faktycznie był prawdziwy to nie musiałby udowadniać tego jak bardzo umie być nieprawdziwy dla innych .
Tu z kolei można to znów odwrócić, że puenta jest prawdziwa a pozostałe wersy są pozą.
Uważam, że można by to porównać do kameleona emocjalnego, który zmienia swój " kolor" emocji pod konkretną sytuację lub jak tu - osobę. Ma całą gamę masek na różne okazje.
Wiersz pozostawia sporą swobodę interpretacji. Wywołał u mnie refleksję. Dziękuję, pozdrawiam.
0
-
-
Najczęściej komentowane w ostatnich 7 dniach
-
- 82 odpowiedzi
- 1 701 wyświetleń
-
- 43 odpowiedzi
- 805 wyświetleń
-
- 40 odpowiedzi