Dorota_Jabłońska Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 Dwie papugi w złotej klatce wiodły żywot całkiem słodki; jedna w roli wiernej sługi, druga w piórkach księżnej trzpiotki. Jak wiadomo wszem i wobec gnuśny żywot nudzi ptaszki, umyśliły zatem obie w świat wyfrunąć na igraszki. Kufry, skrzynie, sakwojaże do pociągu zataszczyły. Żądne świata, wielkich wrażeń, bilet w rajzę wykupiły. Księżna trzpiotką była wielką, fanką artystycznych doznań - pojechały do Paryża przez Ciechanów, Konin, Poznań. Ach w Paryżu! La Paris! Tylko tu się kochać można!Voir! Onore de Balzac!Les chataignes pyszne z rożna! Bierz bagaże wierna służko i ruszajmy na Montmartre! Tam się znajdzie ciepłe łóżko, świat brillant szaleństwa wart! Następnego dnia o świcie poleciały do Coiffeur, piórka przystrzyc należycie, w stylu szyk a’la Garnier! Z tiulu i koronek Coco wzniosła skrzydła w śnieżne turnie, opuszczając la boutique wyglądały dość szczególnie.Ach mon Dieu! Wszak już dziesiąta! Czas galeriom dać tribut. Zamów stolik w confiserie! Ciśnie mnie cholerny but! W złocie starych kandelabrów lśni Monet, Toulouse-Lautrec, Piękna Dama – Vinci, Guardi, Bronzino – XVI wiek!Oto wielka sztuka cudu, lecz wystarczy, dosyć już! Teraz obiad, potem nuda... a wieczorem Moulin Rouge! Pawie pióra, pukle, pląsy, księżna trzpiotka jak zaklęta!Moulin Rouge to moje miejsce, świat ten wieczór zapamięta! Upojona alkoholem pardon – w nadmiernej ilości, wgramoliła się na scenę, zaskakując wszystkich gości. Rozpostarłszy mocno skrzydła rzekła: Śmierć samcom-tyranom! Oto tu i teraz oddam hołd paryskim kurtyzanom! Nie bacząc na głośny protest publiczności: Precz! Chał-tu-ra! - Ewą jestem w swej nagości! (wrzeszcząc zdarła tiul i pióra). Nie pomogły prośby służki. Po ściągnięciu trzpiotki siłą za dwie nóżki, dwóch żandarmów do ZOO je powłóczyło. Na dziedzińcu stoi klatka, w środku księżna oskubana z okiem uzbrojonym w monokl, pisze wprawkę do orędzia:skóra to treść industrialna, obcy wkład w istotę godzi; ptak niech w swoim świecie fruwa, człowiek niech po swoim chodzi.
tolekbanan Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 Momentami traci rytm i -jak dla mnie - trochę przydługie, ale lekko się czyta. Księżniczka z pierwszych strof przypomina młodą Elżbietę, córkę Anny Boleyn;-)
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam witam:) Lekko przeraził mnie "wielozwrotkowiec:)" , ale tylko przez sekundkę.Mimo ,iż sam nie prezentuję na portalu "rymowańców" ,to je uwielbiam ,jeśli oczywiście pisane są z taką wprawą. Tak przy okazji świetnie to robi "tolekbananowiec". Tekst bardzo fajny ,zabawny, a cały ten "paryski" świat po prostu wciąga. A teraz drobiazgi:z dziewiątej zwrotki wyrzuciłbym "już" ,bo sprawia wrażenie jednego słowa za dużo i chwilę potem się powtarza.Zwrotkę 14stą też można by lekko zmienić np:rozpostarłszy mocno skrzydła rzekła:śmierć samczykom i tyranom oto tu i teraz oddam...itd. Koniec trzeciej od końca zwrotki (wers ostatni) dałbym -obie- miast "je" i zyskujemy lepszy rytm. Drugą od końca strofkę zamknąłbym tak:pisze ciut zdegustowana:): zamiast:"pisze wprawkę do orędzia:". Takie moje skromne zdanie. Dzięki za uśmiech.pozdro
Wściekły Azot Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 Balzakowi trzeba przywrócić dobre imię, bo teraz jest bliżej Onufrego. Wierszyk ma tu i ówdzie mielizny, ale za retro pomysł i trud sfastrygowania frąsuszcisny z polskim należy się uchył melonika.
Ran_Gis Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 "sztuka ćwierku.." dwie papugi w klatce wiodły żywot słodki jedna w roli sługi druga księżnej trzpiotki jak wiadomo wobec gnuśność nudzi ptaszki umyśliły obie frunąć na igraszki. kufry sakwojaże na peron potaszczyły żądne wielkich wrażeń bilet wykupiły Księżna była wielką fanką silnych doznań zajechały do Paryża przez Ciechanów Poznań a w Paryżu! La Paris! tu się kochać można! voir! Onore de Balzac! les chataignes pysznutkie z rożna! chwytaj bagaż służko i ruszaj w Montmartre! znajdź mi ciepłe łóżko, świat brillant szaleństwa wart jest! następnego o świcie poleciały do Coiffeur piórka podgiąć należycie w stylu szok a’la Garnier! z tiulu Coco im wzniosła skrzydła w turnie wychodząc z la boutique wyglądały durnie.. mon Dieu! wszak dziesiąta! czas galeriom dać tribut zamów stolik w confiserie! ciśnienie me jak but.. w złocie kandelabrów lśni Monet Lautrec dama Vinci Guardi Bronzino XVI wiek! sztuka cudu dosyć już! obiad nuda... na noc Moulin Rouge! pióra pląsy księżna jak zaklęta Moulin Wiatrak Czerwony to miejsce! się ten wieczór zapamięta.. upojona alkoholem pardon w ilości.. wgramoliła się na scenę zaskakując gości rozłożywszy kolana rzekła śmierć tyranom! tu i teraz oddając cześć paryskim partyzanom.. nie bacząc na protest publiki że chał tu ra! Ewą jestem w nagości! wrzeszcząc zdarła tiula.. nie pomógł krzyk służki po ściągnięciu siłą za nóżki dwóch żandarmów do ZOO powłóczyło na dziedzińcu klatka, oskubana księżna z okiem pod monoklem pisze zmianę do orędzia: skóra treść industrialna wkład w istotę godzi; ptak niech w swoim fruwa, człowiek niech po ziemi chodzi -tak z marszu na swój użytek przyciąłem by nie zgubić kroku.. (jeszcze do tego zajrzę bo warto) i mocno pozdrawiam Dorotkę jeden raz do roku.. Ran
Ewa_K. Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 Wybacz Dorotka, ale to jest wtórne i słabe. Może jakbym miała 5 lat, to by mi się podobało.
Tomasz_Biela Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 tym razem za długie Dorota / i nudne, czego nie chciałem u Ciebie nieudany jak dla mnie / a raczej nieudana baśń t
janusz_pyzinski Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2011 ćwierkać Dorotko,to Ty potrafisz pozdrawiam
Dorota_Jabłońska Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 Wakacyjno - urlopowy teatrzyk objazdowy :) Dziękuję za lekturę i uwagi. Pozdrawiam słonecznie :)!
Rekomendowane odpowiedzi