Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

(wstaje człowiek, przeciąga się)

Przy otwartym balkonie,
pozwolił sobie
na krzyk nie nie nie nie
nie
niemy.

(łubudubu)

Okna zacietrzewione
wykręciły swoje ręce,
aluminiowe rzęsy,
w złości niebywałej,
szybko
zapadły się
w ciemność.

(środek pokoju, krzesło, człowiek - poeta siedzi, mroczno dość)

Bezustny intrygant
w oku pokoju
bez oczu.

(cisza zupełna)

Opublikowano

,zawsze powtarzam, że najgłupszym pytaniem jest: - co poeta miał na myśli?-
odbiorca współtworzy tekst, nadając mu nawet inny - swój wymiar i zrozumienie;
Twoje teksty Adamie pięknie się współtworzy, a że trochę trzeba się wysilić? To moim zdaniem ich ogromna zaleta, pozdrawiam, aga

Opublikowano

zastanawia mnie metafora " w oku pokoju " ; przyszło mi teraz
na myśl, że bohater literacki znajduje sie w środku jakiegoś cyklonu;
żywiołem z którym się zmaga jest pusty pokój, samotność a prędzej
cisza przed burzą, to by tłumaczyło krzyk przerażenia, ale w takim razie
czemu brakuje mu ust i oczu, czyżby nie miał odwagi stanąć na wysokości
zadania i spojrzeć demonom prosto w oczy; dziwny ten wiersz,
niemniej wywiera pozytywne wrażenie; podoba mi się !

Pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Stracony Słowianką jestem z Mazowsza, to się różne rzeczy chce:) wszystko dla siebie:)
    • @Stracony Oczywiście też, możliwe jest całe spektrum mieszanych interpretacji :)
    • @Leszczym no to mnie cieszą Twoje słowa niezwykle

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• W świecie okołopieniężnym są sprawy, które nie uchodzą, a w każdym razie nie na sucho. Mam nieco świadomości tych spraw. Na przekór im wszystkim postanowiłem jej kupić Mercedesa. Świat nie przepada, zwłaszcza ten biedny, za Merolami, dlatego właśnie go jej kupiłem. Nawet nie bardzo wiem dlaczego, jest przecież tyle marek aut, ale tak jest. Nie była nawet moją kochanką, co przecież też się nie spodobało. Związków partnerskich jak nie ma tak nie było, małżeństwa uchodzą najbardziej, a zwłaszcza te białe, fakt, najbardziej te białe. W związku z powyższym, a nawet mówiąc wprost przez powyższe kupiłem jej tego białego Merola, żeby tak – właśnie po to – żeby ją kupić. Ale to nie koniec tej historii. Ona – niemoja A – jeździła tym Mercedesem po mieście, z radością na twarzy i w uhahaniu i trzeba dodać, że nieco nieumiejętnie. Zdaje się, że podwoziła nawet tym białym Merolem jakiś swoich kumpli i to wcale nie dżentelmenów z powiedzmy, że najwyższych półek. Merol nie był przesadnie posprzątany i nie najczęściej wcale odwiedzał myjnię, ale to przecież takie nieistotne. Faktycznie, często się psuł nawet. No tak to się w nieco telegraficznym skrócie potoczyło, choć mawiają, żeby przecież na skróty nie chodzić. Cóż, poszliśmy, ale to inna jest historia. Swoje dowiodłem, bo tak chciałem, bo podobno mogłem tak uczynić. Miał miejsce znów, kolejny raz co zauważam wcale nieskromnie, całkiem nie najgorszy pomysł, choć to te najgorsze są teraz najbardziej w modzie. Najzabawniejszy zresztą jest koniec tej historii, ale cóż poradzić, że on jeszcze nie nastąpił.   Warszawa – Stegny, 03.08.2025r.  
    • @Bożena De-Tre Wiesz co ? Ja Bożenko proponuję abyśmy stanęli na warcie. Wirtualnie...tylko na razie. Ale już ramię w ramię. Zwarci i gotowi. I niech się do cholery coś dzieje. Co myślisz ?
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...