Baba_Izba Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 stęchły oddech kamienic dyszących w dni upalne moczem śmietnik studnia komórki z węglem na dachu gołębie pana Józka płot a za płotem zaniedbany ogród z drewnianą altaną w niej się kryłam z całym światem (świat był synem pana Józka) przed wrzaskliwą zgrają dzieciństwo biegło zawsze we dwoje jak pierwszy lizak słodko kolorowe niepostrzeżenie schły drzewa w ogrodzie w krzywych zwierciadłach pękał rok za rokiem wlokły się czasy bałamutnie chude z dnia na dzień znikali gołębiowi ludzie bezpowrotnie pozostał tylko w desce na ścianie napis pośpiesznie wyryty kozikiem:żyję póki trwać będzie Twoje pamiętanie wrócę
bazyl_prost Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 trudny moment, trochę zbyt ostateczne, można zgłodnieć
Grażyna_Kudła Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 Izo, świetnie wprowadzasz i oprowadzasz po krajobrazie dzieciństwa. Na pewno wielu znajdzie tu znajome "zapachy", obrazki, kryjówki... Wszystko się zmienia i pozostaje tęsknota, chociaż lekko wtedy nie było, ale ważne, że było się dzieckiem :) Jedno tylko zostaje niezmienne, jak pięknie napisałaś:z dnia na dzień znikali gołębie i ludzie Dziękuję za przesympatyczną podróż sentymentalną. Pozdrawiam serdecznie, Grażyna. :)
Ela_Ale Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 O boże... znakomite... nie mówię nic. Uścisk. E.
Magda_Tara Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 ciągle mnie uczysz. dziękuję. przytulam z całą serdecznością. :*
Anna_Para Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 Podróż sentymentalna w rejony, co dziś - "mniej piękne"... Doskonała lektura, Babo. Pozdrawiam cieplutko, Para:)
Baba_Izba Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za przeczytanie, pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Grażynko za miłe słowa o wierszu, tak, wydaje mi się, że we wspomnieniach zachowuje się atmosferę tamtych czasów bardziej jeszcze kolorową, niż rzeczywistość. Najserdeczniej pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo się cieszę, że Ci się wiersz spodobał. Pewnie ma i swoje braki, ale dziękuję bardzo za czytanie i ocenę! Ściskam - baba
Baba_Izba Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jesteś jak zwykle skromna, to ja uczę się od Ciebie! Dziękuję, ściskam - Iza
Baba_Izba Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Aniu, miło mi bardzo, trafnie określiłaś: "podróż sentymentalna"!! Ściskam - baba
Pablo_Pikaso Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 z dnia na dzień znikali gołębie i ludzie tu bym proponował jakiś lifting, bo "znikali" gryzie się gramatycznie z gołębiami; może po prostu przestawić kolejność, albo jakiś myślnik i będzie ok :D pozdr.
Baba_Izba Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Masz rację, mnie też tu nie gra, szczerze mówiąc, nie wiem jak to naprawić (zachowując w końcówce wersu "ludzie"). Pomyślę, jak jest - nie powinno zostać, dzięki, miło, że czytałeś, pozdrawiam - baba
Anna_Para Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Nie jest to błąd! Znikali: gołębie i ludzie... Tak to czytam, jest ok! Pozdrawiam, Para:)
Baba_Izba Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Aniu, wiem, że Ty jesteś dobra w te klocki, dzięki! W pierwszej wersji tak poleciało, potem im więcej się zastanawiałam, tym mniej wiedziłam.Wracam w takim razie do dawnego tekstu. Serdeczności - baba
krzywy olek Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. też mi tylko to nie pasuje; z napisami, to całą historię by można ułożyć- i każdy ma swoją; ciekawie
teresa943 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Dopóki trwa pamięć, będą żyć ci, których już nie ma. Urzekły mnie metafory: "pękał rok za rokiem", "wlokły się czasy bałamutnie chude", "znikali gołębie i ludzie" Piękny wiersz o wciąż żywych powrotach do dzieciństwa. Chyba każdy ma swoje wspomnienia, często "wyblakłe" ale jakże wzruszające. Serdecznie pozdrawiam - Krysia
Baba_Izba Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. też mi tylko to nie pasuje; z napisami, to całą historię by można ułożyć- i każdy ma swoją; ciekawie Też mialam z tym problem, zmieniłam na "gołębiowi ludzie" w dziale wyżej, teraz zmienię i tu! Dzięki, za czytanie i uwagi, pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za czytanie Krysiu i miły komentarz, ściskam - Iza
Rekomendowane odpowiedzi