Antoni Slawbicki Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 wodo wołam cię, rzeko wołam cię wodo usłysz mnie, wodo wysłuchaj rzeko dobra rzeko spokojna rzeko domu mewy srebrzystej rzeko domu bociana czarnego rzeko domu czapli siwej rzeko szuwarami zdobiona rzeko otoczona bagnami rzeko niedostępna rzeko tajemna rzeko magiczna rzeko o włosach jasnych rzeko nieustannie zakochana rzeko zachłyśnięta zdarzeniami rzeko pełnią wód swoich płynąca rzeko niezależna w mniemaniu swoim rzeko stroniąca od samotności rzeko na samotność skazana rzeko samotna rzeko mgłą spowita rzeko naiwności mojej rzeko prawdy poznanej rzeko nocy najokrutniejszej rzeko nocy która się nigdy nie skończyła rzeko strzygi srebrzystej rzeko biesa czarnego rzeko mary siwej nocy przeklęta nocy podła obłędzie ludzki nadziejo na usprawiedliwienie moje
Ela_Ale Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Litania, modlitwa. Ciekawie to wygląda. Pod koniec pojawiły się we mnie wątpliwości. Bo: wołacz rzeczownika "noc" jest "o! nocy!", a więc: "nocy podła, przeklęta". Ale może taki był zamysł. Pozdrawiam. E.
wyklęty romantyk Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Bardzo podoba mi się forma wypowiedzi.
ewas Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Podoba się...z małym wyjątkiem..."rzeko nocy która się nigdy nie skończy"
Dawid Rt Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Pomysł dobry i podoba się wiersz, tylko czy " czapla siwa ", " mara siwa" musi się powtarzać? Rzeka jak morze, dostarczają mnóstwo inspiracji, a ty to dobrze wykorzystałeś.
anna_rebajn Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Zgadzam się z uwagą co do nocy - forma "noco" -razi, Poza tym - bardzo mi się podoba. Dobry pomysł na poetycką litanię. Czyta się świetnie :-), a grafika utworu stanowi dodatkowy plus. Bardzo dobra puenta. pozdr. a
Oxyvia Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Podobnie razi nieprawidłowy wołacz: "domie" - mówi się: domu (np. mój domu rodzinny, tęsknię za tobą). Po co i dlaczego te nieprawidłowości w wierszu?
Antoni Slawbicki Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 no cóż z tym dom, domu, domie, itd to tylko moja nieznajomość gramatyki. Przepraszam, już poprawiłem. Dziękuje za komantarze.
Oxyvia Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Ładny wiersz, ciekawy. Bardzo lubię Biebrzę, szczególna rzeka. Dzika i równinna, z mnóstwem rozlewisk, zakoli, bagien, na ogół niedostępna z brzegu. Teraz jest spokojna i piękna, ale działy się tam rzeczy straszne, i bywała czerwona od krwi.
Antoni Slawbicki Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 ale czy npewno domu a nie domie?
Nata_Kruk Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Przeczytałam wiersz i wszystkie komentarze. Taki wiersz to rzadkość... mnie osobiście nie rzucił na kolana swoim przekazem, ale doceniam pomysł autora. Czytałam po raz drugi... faktycznie brzmi jak... litania, modlitwa... forma wypowiedzi może zatrzymać. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi