Biała Lokomotywa Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 odkładam dni w miejsce pozorów linia horyzontu wyostrza rysy własne ścieżki odkrywa ktoś inny kłaniam się w milczeniu by oprowadzać znajomy chód jak przeświadczenie zdobywcy który wciska w kąt mędrca czekam na uderzenia w menażkę kakofonia potrafi strącać bóstwa
Baba_Izba Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Nie do końca rozumiem, np.: "by oprowadzać znajomy chód" Ten wierszjest o ucieczce "gigancie"? Możliwe, że mi się ciężko dzisiaj mysli, wrócę do wiersza jeszcze jutro. Serdeczności - baba
Ela_Ale Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Pogadam sobie: odchodzisz skądś. Jesteś coraz dalej, a stąd czasem widać i słychać ostrzej. Ale, gdy się okazuje, że te widoki czy dźwięki są zbyt jednak dosadne czy bolesne - wracasz parę kroków, aby się przyjrzeć. Może jednak nie było tam tak źle? Nowe bóstwa tracą na świętości. Tak sobie Twoje słowa ułożyłam w moim małym gospodarstwie umysłowym. I z tym zostanę, a Pojazdy, głównie Białe - ściskam. E.
Dawid Rt Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Odkładane dni w miejsce pozorów, mam wrażenie, że są kluczem do wiersza, dobrze się czyta, ale przerósł mnie. Gigant bóstwo, czy jakieś alter ego? Pozdrawiam Lokomotywo ;)
Biała Lokomotywa Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Akurat ten gigant nie jest ucieczką, a 'oprowadzać znajomy chód' jest towarzyszeniem komuś kto podobnie chodzi i wydaje mu się, że wszystko wie. Dziękuję za wizytę i komentarz:) Pozdrawiam
Biała Lokomotywa Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze Elu dedukujesz, bo i bóstwa powinny się uczyć pokory:) Fajnie, że zajrzałaś - też ściskam:)
Biała Lokomotywa Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mam takiego giganta, któremu się zbyt wiele wydaje - łazi podobnymi ścieżkami:) Dziękuję Dawidzie za odwiedziny i analizę. Pozdrawiam również:)
Zjajami_Baba Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dobry wiersz z fantastyczną wręcz puentą! najpierw niepozornie kreślisz kontekst a potem przywalasz z menażki brawo!
Witek_Zaborniak Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 Zaczynam tkwić w przekonaniu, że napisałaś według mojej interpretecji, lepszy wiersz niz zdajesz sobie z tego sprawę. Bardzo na tak!
Baba_Izba Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Akurat ten gigant nie jest ucieczką, a 'oprowadzać znajomy chód' jest towarzyszeniem komuś kto podobnie chodzi i wydaje mu się, że wszystko wie. Dziękuję za wizytę i komentarz:) Pozdrawiam Dziękuję, miło mi, że wyjaśniłaś, z czasem człowiek nie nadąża, a ja staram się zawsze czytać wiersze ze zrozumieniem. Serdeczności - baba
Baba_Izba Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Akurat ten gigant nie jest ucieczką, a 'oprowadzać znajomy chód' jest towarzyszeniem komuś kto podobnie chodzi i wydaje mu się, że wszystko wie. Dziękuję za wizytę i komentarz:) Pozdrawiam Dziękuję, miło mi, że wyjaśniłaś, z czasem człowiek nie nadąża, a ja staram się zawsze czytać wiersze ze zrozumieniem. Serdeczności - baba
Biała Lokomotywa Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Babo - staram się zawsze pamiętać o menażce:)
Biała Lokomotywa Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło, że go tak pozytywnie odbierasz. Dziękuję i pozdrawiam:)
Ewa_Kos Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 Oj, potrafi i to skutecznie.Tu w tym wierszu linia horyzontu zdaje się być podobna do złotej obwódki na talerzu i jak ona nie ma końca:) serdecznie pozdrawiam. E.K.
Anna_Myszkin Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 Gigant, nie gigant, ale zjeść musi :) Koncept - super, a linijka "linia horyzontu wyostrza rysy" - rewelacyjna. Tak, z dystansu wyraźniej widać, także rysy. Pozdrawiam :)
Biała Lokomotywa Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Każdy ma swój horyzont, niektórym kończy się na obrzeżach talerza:) Pozdrawiam również.
Biała Lokomotywa Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Musi zjeść, nie ma wyjścia:) Czasami jednak jest zmuszony sam podać jedzenie. Pozdrawiam również Aniu:)
teresa943 Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 kakofnia potrafi strącać bóstwa łącznie z "czekam uderzenia w menażkę"... życiowa prawda (budzi refleksję) serdecznie pozdrawiam :) Krysia
Biała Lokomotywa Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hej Krysiu, też pozdrawiam, miło że coś wyjęłaś dla siebie:)
Nata_Kruk Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2011 Wracam tu... i znów ten wers mi "haczy"by oprowadzać znajomy chód, czytałam wyjaśnienie... ale ogólnie mogę powiedzieć, że jest dobrze. Pozdrawiam... :)
Rekomendowane odpowiedzi