Duks Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Straszny przestępca grasował w mieście Mają drania złapali go wreszcie Ukraść dwie bułki raz się odważył Zamknąć na lata by nie powtórzył Swego występku tak haniebnego Jeszcze zachęci innych do tego Wołano także to już margines Nagle padł głos - proszę o ciszę Jak to się stało zrozumcie wreszcie Matka wciąż pije ojciec w areszcie Dzieciak był bity czasem kopany Poobijano nim wszystkie ściany Zrobił to z głodu był czysty wcześniej Dajcie mu szansę ma lat dwanaście Odpowiedzieli - jest niemoralny Niech się nim zajmie nasz system karny Nie wytrzymałem wrzasnąłem wreszcie A wy moralni tacy jesteście Kto pomógł dziecku kto wziął nakarmił Teraz pomyślcie czyście moralni
krzysztof marek Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 przesłanie jak najbardziej na tak ale forma wzbudza moje wątpliwości, czy aby nie jest na tzw. skróty. najbardziej widoczna jest taka jednostronna dosłowność, brakuje mi takiego poetyckiego "ponad". pozdrawiam Andrzeju.
Grażyna_Kudła Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 głos słychać, Duksie, do sumienia trafia, ale czy warto obciążać sumienia wszystkich? bo tak odebrałam, najpierw oskarżenie dzieciaka, później uniewinnienie z przerzuceniem winy na czytelnika; może źle odebrałam, a może za dużo tego naraz w jednym i dlatego wolę czytać do: ma lat dwanaście pozdrawiam :)
Fly Elika Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pokręcony świat, a zwykła radość zanika. Podobno piana leczy, ale nie wiem czy na wściekanie czy na brak czasu, czy na co, może na zapas nabojów do syfonu:) Nie do śmiechu mi, ale może kiedyś Pozdrawiam
Duks Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czy ja wiem czy na skróty, no może trochę. Ale temat wzięty z tzw. reala, więc nie chciałem gmatwać przekazu. Co do: brakuje mi takiego poetyckiego "ponad" No cóż, tu nie będę się spierał, bo… masz rację. Dziękuję Krzysztofie za czytanie i komentarz.
Duks Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Grażynko:) Skoro głos słychać i trafia do sumienia to nie jest tak źle. Oto chodziło. W kwestii przerzucania winy na czytelnika – nic bardziej mylnego. Chodziło o pewną sytuację i zachowania ludzkie. Co do zakończenia wiersza na – lat dwanaście, to i ja się nad tym zastanawiałem. Zostało więcej, czy słusznie nie wiem. Taką podjąłem decyzję. Nie chciałem przekłamywać sytuacji. Czasem musimy wysłuchać czegoś, co nam się nie podoba - zwłaszcza, jeśli to prawda. Przecież każdego z nas może to kiedyś dotyczyć. Pozdrawiam:)
Duks Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pokręcony świat, a zwykła radość zanika. Podobno piana leczy, ale nie wiem czy na wściekanie czy na brak czasu, czy na co, może na zapas nabojów do syfonu:) Nie do śmiechu mi, ale może kiedyś Pozdrawiam ? Pozdrawiam serdecznie obie Panie. I życzę dużo uśmiechu. :)
Pan_Biały Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 sympatycznie napisane, mimo że pozdrawiam r
Duks Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Witaj Rafale. Temat dość trudny. Próbowałem przedstawić go wiarygodnie a zarazem bez przesadnego patosu. Dziękuję za czytanie i komentarz. Pozdrawiam, Andrzej
Magda_Tara Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2011 wierszyk dydaktyczny z pouczeniem. zgrabny, jednoznaczny, inspiruje Cię "ulica", Duksi. ale wolę inne Twoje inspiracje. buziak! :))
teresa943 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2011 takie smutne realia...wierszem, owszem przemawia, choć "po mojemu" mogłoby być nieco mniej "czarno na białym", Andrzeju, jednak czuje się wrażliwość Autora i ta wrażliwość udziela się czytelnikowi, a więc na tak! :) serdecznie pozdrawiam - Krysia
Duks Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cześć:) Inspiruje mnie życie, a co za tym idzie m.in. ulica. Dziękuję Madziu za poświęcony czas i dobre słowo. Może następnym razem trafię lepiej z inspiracją. :))) Pozdrawiam:)
Duks Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Masz rację Krysiu, że wiersz bardzo wprost (może za bardzo:) ), ale temat taki a nie inny. Nie chciałem go zbytnio „rozmyć”. Wyszło jak wyszło, ale starałem się:)))) Dziękuję Ci bardzo za czytanie i szczery komentarz. Pozdrawiam.
adam_bubak Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2011 sam się sobie dziwię (zważywszy moje gusta) ale podoba mi się i to bardzo, chociaż nie powiem, oby tak dalej następnym razem z innej beczki poproszę pozdrawiam A.
Duks Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2011 :) Dziękuję za czytanie i sympatyczny komentarz. Obiecuję zajrzeć do innej beczki – może coś się „wykluje”. Pozdrawiam, Andrzej.
Rekomendowane odpowiedzi