jacek skraba Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2010 nie ma już tych przy których siadałem z zapachem zasuszonych traw wigilijnego stołu nie było karpia ale był chleb którym łamaliśmy szczęście i były pierogi napełnione farszem urodzaju kapusty śliwek i kaszy gryczanej potem przychodził On w majestacie zapalonej świeczki i wypełniał się dom kolędą miłości nie było prezentów za to anioł z choinki rozdawał uśmiechy kąty wypełniał ciepłem oddechu i pustym krzesłem wspomnienia tych co już odeszli na koniec Pasterka pustoszała chata samotny zostawał śpiący nowonarodzony w ciszy strącającej gwiazdy a śnieg ciągle tańczył jakby chciał zatrzeć ślady galicyjskiej biedy
Vi Dal Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2010 Opłatek Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny, Przy wzejściu pierwszej gwiazdy wieczornej na niebie, Ludzie gniazda wspólnego łamią chleb biblijny Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie. C.K.Norwid Twój wiersz bardzo mi się podoba i przypomniał mi powyższy, budzący we mnie wzruszenie. Pozdrawiam.
JacekSojan Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2010 wigilia z dzieciństwa nie ma już tych przy których siadałem z zapachem zasuszonych traw nie było karpia ale był chleb którym łamaliśmy szczęście i były pierogi napełnione farszem urodzaju kapusty śliwek i kaszy gryczanej potem przychodził On w majestacie zapalonej świeczki i wypełniał się dom kolędą nie było prezentów za to anioł z choinki rozdawał uśmiechy kąty wypełniał i puste krzesła wspomnieniami o tych co już odeszli na koniec Pasterka pustoszała chata samotny zostawał śpiący nowonarodzony w ciszy strącającej gwiazdy śnieg ciągle tańczył jakby chciał zatrzeć ślady galicyjskiej biedy ---------------------------------------------------------------- wiersz bardzo mi się spodobał w swojej zwyczajności i naturalności - dlatego zaproponowałem małe kosmetyczne zmiany - pozdrawiam i Wesołych Świąt! :) J.S
Leonard Kern Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Fakt, wiersz z tamtego etapu, owej epoki.
Rekomendowane odpowiedzi