Patryk_Nikodem Opublikowano 4 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Słuchając szumu wody, ponowne zaskoczenie, znowu Ty, na drugim brzegu rzeki więc mów do mnie, wiesz jak bardzo, potrzebuję Twoich słów daleko od domu, przy wschodzącym słońcu, gdy cały lód już stopniał, pojawiła się nagła potrzeba, przejścia na drugą stronę więc podaruj swój uśmiech, wiesz jak bardzo, poprawia mi to nastrój
Patryk_Nikodem Opublikowano 4 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Szczerze mówiąc wolałbym przeczytać bardziej konstruktywny komentarz... I o takie właśnie proszę. Pozdrawiam :)
Witold Marek Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Wiersz emanujący świeżością, mimo obranego kursu na kołyszącą lecz klarowną prostotę, proponuję zmienić nieco końcówkę: "poprawia mi to nastrój" jest zbyt statyczne i oczywiste. Pozdrawiam.
Patryk_Nikodem Opublikowano 4 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Asher - ja wcale się nie gniewam. Prosiłem tylko o dłuższy komentarz z którego mógłbym coś wywnioskować, bo między innymi po to umieszczam tutaj swoje wiersze. Dzięki za drugi komentarz. Pozdrawiam. Witold Marek - dzięki za komentarz. Pisząc tą końcówkę wiedziałem, że jest ona dosłowna, ale takie było moje zamierzenie. Wg mnie czasami dosłowność jest wskazana. Mimo to pomyśle nad zmianą.
Ona_Kot Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 dla mnie też średnio za bardzo trąci prozą ponadto zupełnie bezsensowne przecinki ale to tylko moje zdanie a ja się nie znam pozdrawiam
Witold Marek Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Przecinki użyte oryginalnie i mam nadzieję celowo - oby zostały. Tylko po "słońcu" pauzę przed przecinkiem trzeba zlikwidować. Na poezji nikt się nie zna - tak myślę. Znać to się możemy (jako amatorzy lub absolwenci takiego czy owego kierunku) najwyżej na uznanych już technikach jej emisji. Za to na wartości świeżego subiektywnego tworu (nie żeby od razu a w a n g a r d a) "znać się" niepodobna. Przyrównujemy go tylko (świadomie lub nie) do kojarzonych kierunków, stylistyk, nawet konkretnych utworów - i wyciągamy przedziwne czasem wnioski. "panu Markowi też coś napisałem i podejrzewam, że dlatego napisał powyższe." - no pięknie :) Pozdrawiam.
AniaTheBlue Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 jak ma być konstruktywnie to raczej nie napiszę nic
Ona_Kot Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 przecinki naprawdę bez sensu oryginalne to mogą być kiedy nie ma wersyfikacji teraz tylko jedno podkreśla drugie na końcach wersów zabieg jest po prostu nieprzemyślany a nie nowatorski proszę zobaczyć: Słuchając szumu wody ponowne zaskoczenie znowu Ty na drugim brzegu rzeki więc mów do mnie wiesz jak bardzo potrzebuję Twoich słów daleko od domu przy wschodzącym słońcu gdy cały lód już stopniał pojawiła się nagła potrzeba przejścia na drugą stronę więc podaruj swój uśmiech wiesz jak bardzo poprawia mi to nastrój nie ma tylko przecinków, moim zdaniem nawet lepiej wygląda a z tego, co mi wiadomo po "więc" przecinków się nie używa użycie - nieuzasadnione pozdrawiam ps. wiem, to tylko technika, ale warstwa treściowa jest mi w tym wierszu doskonale obojętna znaczy - zupełnie mnie nie porusza uparta
Witold Marek Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przecinki do czegoś nas przyzwyczajają: do lekkiego przystopowania w ciągu odbioru. Tutaj pełnią rolę nie do końca taką; i ten lekko "drażniący" efekt odbieram wręcz z przyjemnością. Ów przecinek po "więc" karkołomnie złożyłem na karb tego zabiegu wahania, przystanięcia ("więc" n i e m u s i się odnosić do reszty tego zdania); może pochopnie, może to błąd, nie zabieg. Ta Pani propozycja bezprzecinkowa mniej mi pasuje, nie ma tego rozsianego wahania. Treść p o r u s z a mnie w odautorskiej formie. Pozdrawiam.
Patryk_Nikodem Opublikowano 4 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Muszę przyznać że: po pierwsze przecinek po więc to nie był zamierzony zabieg tylko błąd, po drugie przyjmuję do siebie krytykę z pokorą a pochwały z radością, po trzecie nieźle się bawie śledząc tę dyskusję ;-) Pozdrawiam wszystkich
Witold Marek Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wyżywanie się - to mi dopiero zachęta :) Zwrócił moją uwagę ten wiersz w dziale "Dla początkujących", więc spróbowałem (także przed sobą) umotywować to. Komuś on się nie podobna - również to motywuje. Nawet to ostatnie może być dla autora dużo bardziej budujące. Można o tym więcej? P.S.: Również na bazie filmoznawstwa można od Pana duuuuuużo wymagać w kwestii motywowania ocen :) Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi