Cezary Sikorski Opublikowano 31 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 W szczelinach tynku przed słońcem cienie się kryją przez lata Biały cień mnicha o świcie drżąc z zimna ogień rozpala
Cezary Sikorski Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale moja jest tylko polowa.
tygrys_pietrek Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 pierwszy ciekawszy drugi zgrabiejszy :)
Bea.2u Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale moja jest tylko polowa. w takim razie czyja jest druga połowa? napisałeś haiku w rewersie, też fajne, tylko faktycznie mniej zgrabne, choćby z powodu inwersji. Pozdrawiam :) /b
Cezary Sikorski Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale moja jest tylko polowa. w takim razie czyja jest druga połowa? napisałeś haiku w rewersie, też fajne, tylko faktycznie mniej zgrabne, choćby z powodu inwersji. Pozdrawiam :) /b Kursywa to Mistrz Bashō ... Ja się tylko próbowałem dopasować. Nie jest mi wygodnie w tej formie. Może stą ta inwersja.
BEa.tUS Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. w takim razie czyja jest druga połowa? napisałeś haiku w rewersie, też fajne, tylko faktycznie mniej zgrabne, choćby z powodu inwersji. Pozdrawiam :) /b Kursywa to Mistrz Bashō ... Ja się tylko próbowałem dopasować. Nie jest mi wygodnie w tej formie. Może stąd ta inwersja. jednak czujesz temat. wróżę powodzenie :)
Cezary Sikorski Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kursywa to Mistrz Bashō ... Ja się tylko próbowałem dopasować. Nie jest mi wygodnie w tej formie. Może stąd ta inwersja. jednak czujesz temat. wróżę powodzenie :) Prawdziwe haiku jest pełne ciszy. I z ciszy przez ciszę przemawia. Ja jeszcze tego nie potrafię. Ale to jest piekny punkt odniesienia. Idealny punkt odniesienia.
BEa.tUS Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 ja tym bardziej, zawsze mi umyka w słowach idea haiku, chociaż np taki Grochowiak nie przejmował się wcale regułami. Nie przepadam a jego haikowaniem, Twoje wydaje mi się bardziej czyste. co powiesz na haiku fristajl ? np: h ttp://www.youtube.com/watch?v=1sJrykw6UxA Pozdrawiam :)
Cezary Sikorski Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie widzę powodu by eksperymentowac z haiku. Ta forma nadal żyje i sama przez się ożywia poezję. Cz.
tygrys_pietrek Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 haiku to nie tyle forma co idea i tak to chyba rozumial grochowiak. nie jestem fanem freestyle ale ciekawe jest znajdywanie praktycznego zastosowania dla intuicji np. w reklamie.
Cezary Sikorski Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Reklama? Poezja? Haiku? Oj, chyba jestem za stary na takie koniunkcje...
BEa.tUS Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 ale za to haiku i Sojka brzmią całkiem do pary :)) Pietrek ma rację. Oryginalne haiku jest nie do wykonania w polskim języku choćby ze względu na wielosylabiczność polskich słów. Więc? Zawsze musimy iść na jakiś kompromis, albo budujemy skromniejsze struktury, albo zachowujemy mniej więcej jednakowej długości przekaz i wtedy nie mieścimy się w zapisie 17 sylabicznym. Takie pełnowymiarowe haiku stosował właśnie Grochowiak. Podział 5/7/5 też oryginalnie nie jest konieczny, bo przecież pierwotnie tworzył jeden wers. Stąd we fristajlowym haiku mamy i dwuwersy i czterowersy. Weźmy też pod uwagę, że sam Basho stworzył własną odmianę haiku nazywaną refleksyjną. Nie wiem, jak dzisiejsi eksperci odnoszą się do zasad. W sumie ciekawy temat. Pozdrawiam :)
jasna Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj :-) Jak na pierwszą próbę, całkiem nieźle. Moim zdaniem wystarczy trochę kosmetyki (również w gramatyce) i może być śliczne haiku. W trzecim wersie niezbyt ładnie brzmi inwersja. Lepiej byłoby "kryją się". Całość wygląda jak jedno zdanie, zakończone wnioskiem Autora. Czytelnikowi przyszło więc tylko przytaknąć. A, że najczęściej marudzę pod większością haiku, to możesz się przejąć moimi uwagami, albo nie. Pozdrawiam serdecznie, życząc Ci wiele udanych haiku. Trzymam kciuki, jasna :-))
Cezary Sikorski Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj :-) Jak na pierwszą próbę, całkiem nieźle. Moim zdaniem wystarczy trochę kosmetyki (również w gramatyce) i może być śliczne haiku. W trzecim wersie niezbyt ładnie brzmi inwersja. Lepiej byłoby "kryją się". Całość wygląda jak jedno zdanie, zakończone wnioskiem Autora. Czytelnikowi przyszło więc tylko przytaknąć. A, że najczęściej marudzę pod większością haiku, to możesz się przejąć moimi uwagami, albo nie. Pozdrawiam serdecznie, życząc Ci wiele udanych haiku. Trzymam kciuki, jasna :-)) A gdyby po "słońcem" postawić "średniówkę"? Jeśli to w ogóle możliwe? A gdyby nie stawiać? To byłaba przerzutnia do "kryją" i po opisie stanu, wyartykułowac można czas, w jakim to się dzieje. Długo - "przez lata". A lata, które mijają pod słońcem/przed słońcem są długie jak przestrzeń mierzona prędkością światła, co od słońca ma swój początek i może (ale przecież nie musi) zywot swój zakończyć w szparach na ścianie... Rano, we mgle, wszystko się zlewa i nawet mądry mnich nic o tym wszystkim nie wie. Gdzie mu tam do kosmosu, gdy drży z zimna i ogień rozpala. Znowu staje się i ciepło, i światło/jasno. Ot taka historyjka... Pozdrawiam cz.
Boskie Kalosze Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Grochowiak był głąbem, jeśli chodzi o zasady pisania haiku! Ale nie dlatego, że był głąbem bo nie potrafiłby napisać haiku lub nie rozumiał jego zasad. Po prostu nie znał jego reguł, jak my też ich nie znamy: sad w oknie w jabłoniach okno gdzieś pestka
Cezary Sikorski Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Grochowiak był głąbem, jeśli chodzi o zasady pisania haiku! Ale nie dlatego, że był głąbem bo nie potrafiłby napisać haiku lub nie rozumiał jego zasad. Po prostu nie znał jego reguł, jak my też ich nie znamy: sad w oknie w jabłoniach okno gdzieś pestka A jak to się ma do mojego mnicha? I mojego światła?
tygrys_pietrek Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie, poprostu nie zauwazasz tego bo na codzien cie to otacza. jest takie haiku: białe płatki noc światło latarni wymyślam chmurę – Grzegorz Machłaj kapujesz ? chmury nie widac ale przeczuwasz ze ona gdzies tam jest. skuteczna reklama, plakat, gra komputerowa i haiku to wszystko opiera sie na intuicyjnym stwarzaniu czegos. pietrek
Cezary Sikorski Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie, poprostu nie zauwazasz tego bo na codzien cie to otacza. jest takie haiku: białe płatki noc światło latarni wymyślam chmurę – Grzegorz Machłaj kapujesz ? chmury nie widac ale przeczuwasz ze ona gdzies tam jest. skuteczna reklama, plakat, gra komputerowa i haiku to wszystko opiera sie na intuicyjnym stwarzaniu czegos. pietrek Nie chcę tu dyskutować o różnicy między poezją a reklamą. Haiku jest poezją. Reklama nie jest poezją. Poezja kreuje znaczenia i sensy. Reklama redukuje je do poziomu potrzeb elementarnych. I tylko wtedy jest skuteczna. Pozdr.Cz.
tygrys_pietrek Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 nie chodzi o roznice miedzy haiku i reklama. obie rzeczy opieraja sie na tym samym mechanizmie.
Rekomendowane odpowiedzi