Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
choinka ze złamaną nogą

cuda też mogą się rozsypać
puste papierki na nitce kołyszą się
jak atrapy w sklepie

sklejam witraż z potłuczonych
tischnerowskich aksjomatów

ponoć lepsze anielskie włosy w garści
niż szopka w łańcuchu
i nie ma tego złego...
tfu
stukot nieznośny

zbieram wszystkie gwiazdki
Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

to ja też pozbieram swoje. gwiazdki :)
sklep w domu, dom...? no właśnie, gdzie on wtedy jest...? i nie ma odpowiedzi skoro pozbierać trzeba również gwiazdki... czyżby wszystko stało się komercją...
podoba mi się Lokomotywo. pozdrawiam serdecznie :)
Opublikowano

to ja też pozbieram swoje. gwiazdki :)
sklep w domu, dom...? no właśnie, gdzie on wtedy jest...? i nie ma odpowiedzi skoro pozbierać trzeba również gwiazdki... czyżby wszystko stało się komercją...
podoba mi się Lokomotywo. pozdrawiam serdecznie :)
Miło, że coś znalazłeś u mnie do zbierania:) Dzięki Krzyśku za komentarz i też pozdrawiam serdecznie:)
Opublikowano

Nie znajduję w tym wierszu żadnej materii. To odbywa się poza takim zwykłym światem. Patrz, co napisałaś: kołysanie, bombardowanie, cuda, coś potłuczone, zbieranie. Potem dodajesz "nie stąd": i nie ma tego... Pewnie, że nie ma, choć tischnerowskie niezaprzeczalności nie pasują mi. Opisałaś (oczywiście tylko tak to pojmuję) z całym pietyzmem to, co dzieje się w Twojej, a może nie tylko, głowie. Całe misterium niszczenia i odbudowy, wymiany jednych wyobrażeń na inne, ciągle zmienne. Trochę się zakręciłam, prawda? Ale to przez Ciebie! Wybacz, jeśli za swobodnie wytłumaczyłam sobie Twój wierszyk. Podobno wolno....Pozdrawiam. E.

Opublikowano

Elu, pewnie że wolno:) Masz rację, trochę zakręciłam i poskracałam, a to może wprowadzić dezorientację. Choć z drugiej strony trochę dynamiki ma być, więc poprawiłam i podejrzewam, że jeszcze będę poprawiać. Dziękuję Elu za uwagi i też pozdrawiam:)