Janusz_Ork Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Marku, krótki ale dosadny utwór o nastroju peela. Jedni klną, drudzy szukają pociechy pod spódnicą, jeszcze inni robią to samo co Twój peel, "żeglują w szkle". Bardzo na tak. Pozdrawiam. J.
Marek Konarski Opublikowano 4 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Będę informował na bieżąco, o wszelkich niepokojących oznakach pojawiającej się nadziei :)
Marek Konarski Opublikowano 4 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ciekawe. Pseudonimowanie poważnych spraw. Takie "bicie" np. "Dzień do bicia", czyli aktywnego bicia - przez peela, podczas gdy wcześniejsze chowanie za zamkniętymi drzwiami mogłoby sugerować, że chodzi o "bicie' peela. Bicie - czego (odrzucam, że peel chciałby - mógłby bić kogoś)? Szkła - taka przepływająca sugestia? Ale jak żeglować w rozbitym szkle? Coś z tym biciem nie można więc dojść do ładu. "noc płynąca z ust" - czy nie lepiej, naturalniej? Można pozbyć się - SIĘ sprzed śmierci, do wyczytania. A gdyby jeszcze połączyć w jeden wers: "i być - jak dobrze"? (zyskujemy dodatkowy sens, pozytywny!, który skontrastuje następującą "śmierć"). To tylko drobne uwagi. Wiersz godny czytania. Pozdrawiam Inwersja rzeczywiście bezwiedna i niepotrzebna. Reszta poskładana w sposób najwierniej oddający moje intencje, co oczywiście nie musi oznaczać, że dający satysfakcję czytelnikowi. Dziękuję.
Marek Konarski Opublikowano 4 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Skoro nadzieja jest matką głupich, to (przez analogię) beznadzieja matką mądrych :) Dziękuję. Nadzieja jako matka głupich, to przysłowie zawsze traktowałem jako ironię, wiersz zaś ironią nie jest. Powróciłem do niego bo wciąż nie mogę się pozbyć myśli, że w zakończeniu powinno być więcej optymizmu. Nie mogę pozbyć się również wrażenia, że ,, być jak dobrze zapowiadająca się śmierć" - to następny dzień do bicia. Matko i tak z każdym następnym dniem?! Mam jednak nadzieję, że jest tutaj opis chwilowego sinienia godzin, puchnięcia przedmiotów i nocy płynącej z ust. Szkoda, że tutaj jest tak mroczno, ale wiersz bardzo, bardzo... pozdrawiam. Wiersz ma w sobie tyle mroczności, ile wymagał podjęty temat. To nie jest kwestia wyboru tonacji, tylko odciśnięcia w słowie pętli...
Marek Konarski Opublikowano 4 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, tylko to już "nastrój" permanentny... Dziękuję.
Anna_Myszkin Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Z krzywdy Peela prawdziwie poetycki obrazek wyrósł - przynajmniej nie poszła zupełnie na marne. Pozdrawiam :)
Marek Konarski Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To krzywda trochę na własne życzenie ;) Dziękuję.
cezary_dacyszyn Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 Totalnie bez zarzutu . Wyraziście . Ostrokrawędziasto . Nic dodać nic ująć . Szczerze gra ! - tuluję :-))
Jolanta_S. Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 nie chcę tego kojarzyć z autorem, ale jakoś tak się kojarzy i wychodzi straszna... pułapka, bez wyjścia, bo śmierć to nie jest wyjście. Marku wiersz dosadny, ma się wrażenie, że peel wciąż puchnie i sinieje... przypomniał mi się pewien Jacuś, który idealnie się wtopił w peela z tego wiersza... cholernie to smutne, pesymistyczne, a można zakręcić nadzieją (wiem, wiem)... serdecznie - Jola.
Marek Konarski Opublikowano 14 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ostrokrawędziasto... :) To dobre określenie. Dziękuję.
Marek Konarski Opublikowano 14 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dla peela, nic już nie możemy zrobić... Dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi