Marek Konarski Opublikowano 30 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 możesz tylko wiązać sobie ręce chować za wszystkie zamknięte drzwi to jest dzień do bicia żeglowania w szkle sinienie godzin puchnięcie przedmiotów noc płynąca z ust można tylko odbić się od rannej miedzi i być jak dobrze zapowiadająca się śmierć
krzysztof marek Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 dramatycznie ale tak powinno się pisać o "żeglowaniu w szkle". sinieją nie tylko godziny... aż do śmierci. bardzo na tak ten utwór. pozdrawiam.
Magda_Tara Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 jeśli o tym, co mówi Krzysiek, to zakamuflowane na cacy a więc jest ok. literacko :))
Marek Konarski Opublikowano 30 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardziej zwyczajnie i beznadziejnie, niż dramatycznie... Dziękuję.
Marek Konarski Opublikowano 30 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zakamuflowane, jak za każdymi drzwiami... Dziękuję.
Pan_Biały Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 dobrze wypunktowany wiersz z nienagannie rozebraną puentą pozdrawiam r
Anna_Para Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Pełno metafory w tym wyrazie smutku. Tak nazwałabym Twój wiersz. Dobry, mocny. Cieplutko, Para:)
Marek_Dziekan Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Wyjdę na ignoranta lub nieuka, ale pytanie zadam. Co to są lub czym są bukoliki, z czym lub czym to się je? Trudno komentować własną ignorancję.
Marek Konarski Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wygrałem na punkty :) Dziękuję.
Marek Konarski Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To dobrze zapowiadający się smutek ;) Dziękuję.
Marek Konarski Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stareńki gatunek literacki. Inaczej, sielanka...
teresa943 Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 smutasowa ta sielanka, ale październik czasami obdarza słońcem, więc ... "za zamkniętymi drzwiami" może też rozproszy siność... serdecznie pozdrawiam - Krysia
Marek Konarski Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Peel jest pozasłoneczny, w pewnym sensie wampiryczny... Dziękuję.
anna_rebajn Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Wiersz bardzo dobrze napisany. Przemawia poczuciem beznadziei, ale zobrazowany znakomicie. możesz tłuc się bez przerwy jak sekunda w zegarze nie wiedząc że kukułka tańczy tuż nad tobą zwiastując godziny które ci umknęły ze szkłem zespolony byłeś poza czasem lecz on cię dogonił gdy nuciłeś mantrę
Marek Konarski Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Beznadzieja jest tym, co wychodzi mi najlepiej :)) Dziękuję.
Marek_Dziekan Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czytając ten utwór pomyślałem, szkoda, że ja tak beznadziejnie nie potrafię. Pozdrawiam.
Marek Konarski Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czytając ten utwór pomyślałem, szkoda, że ja tak beznadziejnie nie potrafię. Pozdrawiam. Skoro nadzieja jest matką głupich, to (przez analogię) beznadzieja matką mądrych :) Dziękuję.
anna_rebajn Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Skoro beznadzieja tak dobrze Ci wychodzi - wolę nie myśleć, jak wychodzi ci nadzieja. :-)) a.
dawniejbezet Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ciekawe. Pseudonimowanie poważnych spraw. Takie "bicie" np. "Dzień do bicia", czyli aktywnego bicia - przez peela, podczas gdy wcześniejsze chowanie za zamkniętymi drzwiami mogłoby sugerować, że chodzi o "bicie' peela. Bicie - czego (odrzucam, że peel chciałby - mógłby bić kogoś)? Szkła - taka przepływająca sugestia? Ale jak żeglować w rozbitym szkle? Coś z tym biciem nie można więc dojść do ładu. "noc płynąca z ust" - czy nie lepiej, naturalniej? Można pozbyć się - SIĘ sprzed śmierci, do wyczytania. A gdyby jeszcze połączyć w jeden wers: "i być - jak dobrze"? (zyskujemy dodatkowy sens, pozytywny!, który skontrastuje następującą "śmierć"). To tylko drobne uwagi. Wiersz godny czytania. Pozdrawiam
Marek_Dziekan Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czytając ten utwór pomyślałem, szkoda, że ja tak beznadziejnie nie potrafię. Pozdrawiam. Skoro nadzieja jest matką głupich, to (przez analogię) beznadzieja matką mądrych :) Dziękuję. Nadzieja jako matka głupich, to przysłowie zawsze traktowałem jako ironię, wiersz zaś ironią nie jest. Powróciłem do niego bo wciąż nie mogę się pozbyć myśli, że w zakończeniu powinno być więcej optymizmu. Nie mogę pozbyć się również wrażenia, że ,, być jak dobrze zapowiadająca się śmierć" - to następny dzień do bicia. Matko i tak z każdym następnym dniem?! Mam jednak nadzieję, że jest tutaj opis chwilowego sinienia godzin, puchnięcia przedmiotów i nocy płynącej z ust. Szkoda, że tutaj jest tak mroczno, ale wiersz bardzo, bardzo... pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi