up72156 Opublikowano 22 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Dziwaczna to mowa Szeleszcząca liściasta Śmiechu warta u obcych Kaleczona przez swoich Pełna komplikacji Choć swobodna w składni Pewnie to zaleta Nie śpiewna jak ruska Nie gładka jak galów Ale nie groźna Jak szwabska Kto ja wymyślił W niej szmer strumieni Szelest wiatru wśród trzcin Brzęczenie trzmiela Na brzegu wiersza W krtani cudzoziemca Grzęźnie trzaskiem Łamanej gałęzi My niewolnicy tej mowy Skazani na izolację Wyrodna mowa Niektórzy ja chwalą Pełni zachwytu To ksenofobia Jakaś pomyłka Taka mowa to nieszczęście Zapora izolacja Warta drwiny cudzoziemca Oto jaka jesteś Kto mi zaprzeczy Nie spostrzegł jeszcze Pisarczyk żaden Tej żenującej właściwości Mówiąc wprost Bez żenady i zaprzaństwa Cóż za język Jak zepsuta maszyna Nienaoliwiona Można bez końca smuć zarzuty Na tym poprzestanę Bo mi w końcu żal tego wynalazku Naszych przodków praszczurów Z lesistych ostępów Piszę bez rymu rytmu Rymy się wyczerpały Rytmy to staroświecczyzna Wiersz byle jaki To nie wszystko Mowa wyrodniejąca Plugawiona co krok Przez jej nosicieli Coraz uboższa Zachwaszczona Nie giętka Jak zeschłe ciasto Co je piekarczyk nie wczas Usunął z pieca Dostałem ją w spadku Kocham jak matkę Która nie musi być Urodziwa
Marek_Dziekan Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Nie zgadzam się z przesłaniem. Niektórzy tłumacze uważają, że język angielski nigdy nie dorówna wrażliwości jaką wnosi do literatury polska mowa. Tłumaczenia polskiej np. poezji na język angielski stają się uboższe, natomiast język polski anglojęzycznym oryginałom dodaje subtelności. Ach te nasze urocze zdrobnienia.
Zbyszek_Dwa Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Prawdziwe spostrzeżenie Up72156 Bylejakość w tym temacie i brak starań o ważny temat tym bardziej w obecnej sytuacji Polski Dobry pomysł Pozdrawiam :)
miet dlugolecki Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Kazda mowa jest piekna Kiedy plynie nam z serca Wszystkie inne usuwa w cien... Och Mowo Polska dodaj nam skrzydel klaniam sie nisko
Rekomendowane odpowiedzi