Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sentymenty

…ranek niesie mi rozliczne
czynią gesty histeryczne
stałe wzruszeń elementy
sentymenty

ścieżki życia powikłane
sieć meandrów tworzą krętych
nie na każdym wiraż wzięty
sentymenty

młócą setki słów nadętych
wielkich, wzniosłych a przeciętnych
miałkie śmieszne niedojrzałe
sentymenty

wieczorami już rozdęte
butą własną rozbuchane
śpią by zacząć się od nowa
szlachetnieją wypoczęte?

senty...

wstają solo i masowo
pełne nudnej egzaltacji
męczą sobą znów zbudzone
sentymenty

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

hm. jeśli są sentymenty po 10 latach to nie jest tak źle. wiem co mówię, no przynajmniej tak mi się wydaje ;)
A wierszyk Eli istotnie ciekawie zbudowany: taka gra słowami, niedokończenia, zastanowienia.
hm. w czwartej mi trochę nie dźwięczy "rozdęte" (bo "nadęte" w trzeciej). może w zamian: "zapięte"..? i w ostatniej: "zbudzone", może lepiej.... hm. no właśnie? nic nie mam teraz w głowie w zamian, jejku... może później coś wpadnie.
pozdrawiam Elu :) i przy okazji - Lokomotywo.
Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

hm. jeśli są sentymenty po 10 latach to nie jest tak źle. wiem co mówię, no przynajmniej tak mi się wydaje ;)
A wierszyk Eli istotnie ciekawie zbudowany: taka gra słowami, niedokończenia, zastanowienia.
hm. w czwartej mi trochę nie dźwięczy "rozdęte" (bo "nadęte" w trzeciej). może w zamian: "zapięte"..? i w ostatniej: "zbudzone", może lepiej.... hm. no właśnie? nic nie mam teraz w głowie w zamian, jejku... może później coś wpadnie.
pozdrawiam Elu :) i przy okazji - Lokomotywo.

Zapięte - pasują w przedostatniej. A może w ostatniej: rozbudzone, prze-...Aaa tam, pomyślę o tym później (cyt.) Tak czy inaczej - dzięki za wgląd w duszę tychże sentymentów. Mnie wcale nie kojarzą się z małżeństwem. Ze sztuczną walką z nudą. Pozdrowienia. E.
Opublikowano

Te sentymenty porywają kaskadą słów i tempem... Wpadaja do nudnego niby jeziora, bo ktoś zbudował zaporę, aby je ujarzmić. Podoba mi się wiersz i ...moja interpretacja. Pozdrawiam serdecznie. Eugi.