Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Czasownik

Rekomendowane odpowiedzi

Anno, kilka razy wracałem do Twojego wiersza. Nie będę pisał, że dobry, bo byłoby to zbyt banalne. Zaintrygowało mnie podjęcie tematu. Często piszemy o tym jak piszemy; Ty napisałaś wiersz o naszych (piszących) narzędziach. O, jakże często wypomina się tutaj na forum zbyt wiele czasowników w wierszach. Jakże często nadmierną ilość przymiotników. (A ja tak lubię przymiotniki, które są solą mowy, określają wartości, dodają barwy) Ale czytam, że wiersz ma adresata, nawet można odkryć lekką formę listu i wcale nie jest (tylko i wyłącznie) o czasowniku. Mam nadzieję, że adresat jest równie zachwycony wierszem jak ja. Pozdrawiam. J. :)

• 2 tygodnie później...

Cezary! Jakże mi miło, że odgrzebałeś moje "czasowniki", ganione za frekwencyjność w poezji na forum. Jakże ważne w życiu - nazywaniu podstawowych funkcji życiowych, wykonywanych prostych i skomplikowanych zadań, oczekiwań, ambicji, pragnień. Spotkanie z osobą, która znalazła się niemal na granicy światów, i mówi o nich z pasją godną pozazdroszczenia, zainspirowało ten wiersz o radości czynienia. Dzięki serdeczne, Para, cieplutko:)

• 8 miesięcy temu...

Anno, i nic dziwnego, że przysporzył Wam wzruszeń. Ja mam tylko jeden wiersz, który mnie zawsze wzrusza, "Mitozę". Inne tak naprawdę trwają tylko sekundę, zwykle niewprawną :) Chciałabym tak pisać - z serca do serca. O to chyba chodzi w poezji, a tak łatwo się o tym zapomina. Życzę Ci następnych takich wierszy.