Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

odkryłam nowy sport
poezja.org
mało znana dyscyplina
tylko o co biega w niej?
choć się tutaj wielu spina
nic nie szkodzi wchodzę w grę
obejrzałam parę rozdań
i spojrzałam trochę z góry
podrapałam głowę biedną
nie do końca znam reguły
wyszło mi - wygrywa ten
który tak zagmatwa tekst
żeby można było wszak
czytać wprzód oraz wspak
i na głowie stanąć też
żeby inny znaleźć sens

spory lęk mnie tu ogarnia
czy potrafię kręcić słowem
aby zbytnio i za bardzo
dało się nie upokorzyć
więc wytężam wszystkie siły
zlepiam słowa w swej postaci
biorę oddech no i błyskam…
złotym zębem desperacji

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

;)
uśmiałem - ciekawy punkt widzenia. a tak na poważnie: można dyskutować ale ja jednak osobiście nie traktowałbym tego portalu wyłącznie jako areny do rywalizacji. oczywiście że każdy pojmuje inaczej, ten wiersz to dobry przyczynek do przemyśleń w tym zakresie :)
fajny jest ten złoty ząb w zakończeniu.
pozdrawiam.
Opublikowano

Ostatnie wersy pierwszej strofki - jakże mi bliskie. Kiedy "wchodziłam" tu, miałam podobne rozterki. Mam je chyba do dziś. Lokomotywo miła, nie przejmuj się. Nie gmatwaj celowo słów, by "mądrzej" wypadły. Znajdziesz tu zwolenników oddanych poezji troszkę bardziej niby-tradycyjnej. Ale to też nieprawda. Współcześni poeci także parają się taką, która nie musi oznaczać "wszystko i nic" . Ja - pierwsza. Czasem coś mi się pogmatwa, ale na ogół jestem prosta w słowach jak drut. Wtedy NIEKTÓRZY (żarcik! -uprzedzam!) piszą, że za mało to ambitne. Ale jedziemy dalej i ciągniemy wagoniki, prawda? Nie zostań na jakiejś stacji! Pozdrawiam serdecznie. E.

Opublikowano

;)
uśmiałem - ciekawy punkt widzenia. a tak na poważnie: można dyskutować ale ja jednak osobiście nie traktowałbym tego portalu wyłącznie jako areny do rywalizacji. oczywiście że każdy pojmuje inaczej, ten wiersz to dobry przyczynek do przemyśleń w tym zakresie :)
fajny jest ten złoty ząb w zakończeniu.
pozdrawiam.
Tak, tak – przerysowane, jednak każda, nawet najmniejsza twórczość, to wygrana z samym sobą. Jestem lepszy od siebie z wczoraj – to prawdziwa idea sportu. Dziękuję za komentarz z błyskiem zęba:)
Opublikowano

Ciągniemy, ciągniemy wagoniki, że hej:) Gmatwając słowa można wpaść w pułapkę, odbiorca nie skapuje, a my albo tłumaczymy, biorąc go za mało rozgarniętego, albo zostajemy z gniotącą nas tajemnicą:) Tak naprawdę nie rzucę się z mostu przez "mało ambitne". Dziękuję i pozdrawiam:)