Kaliope_X. Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Wyrywam karty małej księgi okładka z pejzażem prześwituje w dłoni Jak suche płatki kwiatów płoną zakratowane słowa powieści Spadają ciężko, bezwiednie zarysowane wątłymi liniami i krzyczą bezgłośnie, i milkną zaraz pustymi strofami Żółć, czerwień i błękit z papieru ulatnia się, gorzko wonnieje Duszący zapach pergamin rozsiewa czerń liter słodko topnieje Tańczy z poezją dramat jak kiedyś jednym tchem ledwie zapomniane Lecz walc to ostatni zostaną tytuły bo dzieła umarły nieodczytane dziś Mądrość w wiosnę przekwita półcieniami tęczy wielobarwnie osacza, kolorowo zwodzi pustosłowiem męczy cóż Ludzie nadal nie widzą złota w milczeniu i pełzną po śladach mądrości w sobie sobością upojeni A ty im powiedz jak z tym żyć...
Anna_Para Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Ładnie rysujesz neologizmami. A i metaforki- słusznego kalibru. Podoba mi się. Pozdrawiam, "sobością" zauroczona - Para:)
Mateusz Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Kaliope X.narysować to mało, ale namalować trudniej. Myślę, że w tym wierszu, to Ci się udało znakomicie. Jestem pod wrażeniem. Super! I chciałbym go zobaczyć wyżej. Pozdr. b; J.S
Kaliope_X. Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zaszczyt to dla mnie - takie słowa od Takiej - w słowach - Rzeźbiarki.. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam, In-humility, K. W.
Kaliope_X. Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Super-Tango... Podstawą jest dobry szkic ;) Ja otrzymałam wiele dobrych rad, za które dziękuję stokrotnie. Za Twoje słowa - uśmiech kolejny :-) In-humility, K. W.
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2010 bardzo, bardzo ....jednakże, osobiście powalczyłbym z " ulatnia się, gorzko wonnieje Duszący zapach pergamin rozsiewa czerń liter słodko topnieje " .......razi mnie jakoś to " topnieje - wonnieje " ......" śmierdzi " i " psuje " całość, powiedziałbym nawet.....pozdrawiam :))
Grażyna_Kudła Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Ludzie nadal nie widzą złota w milczeniu Chyba udało Ci się wydobyć prawdę obalającą mit, że milczenie jest złotem. Duże tak dla wiersz. Pozdrawiam. :)
Kaliope_X. Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hmm.. chciałam jak najbardziej plastycznie wyrazić ten fragment i jednocześnie wpłynąć na zmysło-odbiorczość, że tak to ujmę. Wonnieje.. podoba mi się lekkość tego słowa, dla kontrastu z czernią, goryczą i duszącym zapachem... lekkie, ale jednocześnie dobrze oddaje ciężar tematu.. Topnieje.. powoli, słodko, na przekór... "Topi się" albo "roztapia" - to za bardzo wprost powiedziane. Topnieje - nadaje innego wydźwięku. Nie tak bezpośredniego. Dziękuję za uwagi. Każda na miarę złota - milcząco i... In-humility. Pozdrawiam :)
Kaliope_X. Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miarą złota słowa odważane mogą być tylko w milczeniu... myśleniu... przeżyciu... Ale - czymże to złoto dla czytającego..? :) Dziękuję serdecznie. In-humility, K. W.
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hmm.. chciałam jak najbardziej plastycznie wyrazić ten fragment i jednocześnie wpłynąć na zmysło-odbiorczość, że tak to ujmę. Wonnieje.. podoba mi się lekkość tego słowa, dla kontrastu z czernią, goryczą i duszącym zapachem... lekkie, ale jednocześnie dobrze oddaje ciężar tematu.. Topnieje.. powoli, słodko, na przekór... "Topi się" albo "roztapia" - to za bardzo wprost powiedziane. Topnieje - nadaje innego wydźwięku. Nie tak bezpośredniego. Dziękuję za uwagi. Każda na miarę złota - milcząco i... In-humility. Pozdrawiam :) ....aha rozumiem, to była tylko luźna sugestia ( moje widzimisię )... pozdrawiam równie
Rekomendowane odpowiedzi