Leokadia_Koryncka Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 nie ma wyraźnej różnicy między dniem i nocą za powiekami strzępy nie dają szansy snom czasem wystarczy się pochylić nad krosnami jesieni zatrzymać w drodze dojrzeć sens nieistnienia wzbudzić zapomnianą melodią wiarę w spotkanie tęsknot nie tylko w obiecanym niebie dla każdego odrębnym
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 Całkiem ciekawie, przeczytałem kilka razy, skłania żeby się pochylić nad tymi krosnami na chwilę... Pozdrawiam
krzysztof marek Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 jak dla mnie najlepsza trzecia strofka. w pierwszej uniknąłbym powtórzenia z dniem, w drugiej pomyślałbym o innym wyrazie niź egzystenjonalizm - moźe egzystencja, albo inne, takie bardziej dla ucha :) a całość w miarę ciekawa. pozdrawiam serdecznie.
były__premier Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2010 połowa wiersza imho wtórna, ale zaciekawiła puenta, jest w niej coś podskórnie mnie łechcącego;)
Leokadia_Koryncka Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za poczytanie, i chwilowe pochylenie:) Pozdrawiam... Leo.
Leokadia_Koryncka Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... jeden dzień wystarczy, oczywista oczywistość:) Reszta zostaje po staremu:) Dziękuję... Pozdrawiam ciepło... Leo.
Leokadia_Koryncka Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze, że chociaż puentą pogilgałam:) Dziękuję za poczytanie... Pozdrawiam... Leo.
Pan_Biały Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a co gdyby:tak na zdrowy rozum to różnica jest między dniem i nocą strzępy powiek dają szansę snom itd, itp do przeczytania i zapomnienia pozdrawiam r
Leokadia_Koryncka Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a co gdyby:tak na zdrowy rozum to różnica jest między dniem i nocą strzępy powiek dają szansę snom itd, itp do przeczytania i zapomnienia Na zdrowy rozum jest, a po mojemu niekoniecznie:) co nie znaczy, że nie mam rozumu:) Dziękuję... Pozdrawiam pięknie... Leo. pozdrawiam r
Leokadia_Koryncka Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a co gdyby:tak na zdrowy rozum to różnica jest między dniem i nocą strzępy powiek dają szansę snom itd, itp do przeczytania i zapomnienia Na zdrowy rozum jest, a po mojemu niekoniecznie:) co nie znaczy, że nie mam rozumu:) Dziękuję... Pozdrawiam pięknie... Leo.
Leokadia_Koryncka Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a co gdyby:tak na zdrowy rozum to różnica jest między dniem i nocą strzępy powiek dają szansę snom itd, itp do przeczytania i zapomnienia pozdrawiam r Na zdrowy rozum jest, po mojemu niekoniecznie, co nie znaczy, że mi brak piątej...:) Dzięki za komentarz. Pozdrawiam pięknie... Leo.
Oxyvia Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 To mi się najbardziej podoba z całej tęsknoty: "wzbudzić zapomnianą melodią wiarę w spotkanie tęsknot nie tylko w obiecanym niebie dla każdego odrębnym" Piękne. Cały wiersz mi się podoba - tęsknota, która nie daje usnąć, strzępy wspomnień o kimś, kto już nie wróci, może najwyżej w niebie, ale to pewnie niemożliwe... Znam te uczucia. Tylko jeśli można, nie pasuje mi do tej liryki słowo "egzystencjalizm". Zamieniłabym na jakieś inne, metaforyczne, o podobnym znaczeniu.
Leokadia_Koryncka Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oxy, dokładnie zrozumiałaś:) Z tym egzy, masz rację, już mi ktoś zwracał uwagę - zmienię na coś innego. Dziękuję za pobycie... :) Serdecznie - Leo.
Oxyvia Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 A czy nie lepiej byłoby po prostu: "sens istnienia?" Wtedy nawet rymowałoby się. A może jeszcze lepiej: "sens nieistnienia"? No bo jeszcze trudniej nam zrozumieć sens tego, że wszystko i wszyscy przestają w końcu istnieć...
Leokadia_Koryncka Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Oxy, jesteś cyborgiem! Cały dzień główkowałam, i nico...:) upał wszystkiemu winien. Popatrz, a ty migiem... Serdeczne po stokroć stokrotne... I cieplutko... Leo.
Maksym Stark Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam. Dzięki "sensowi nieistnienia" całość nabrała filozoficznej głębi. Dzień jest istnieniem, noc nieistnieniem i choć są równe, to jednak strzępy dnia przesłaniają sny. Jednak w sprzyjających jesiennych warunkach medytacja może nastąpić, bez śmierci, która jest tu zbędna, skoro powiódł się wysiłek zatrzymania i sens nieistnienia został dostrzeżony - tak ja to widzę. Pozdrawiam.
Leokadia_Koryncka Opublikowano 17 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam. Dzięki "sensowi nieistnienia" całość nabrała filozoficznej głębi. Dzień jest istnieniem, noc nieistnieniem i choć są równe, to jednak strzępy dnia przesłaniają sny. Jednak w sprzyjających jesiennych warunkach medytacja może nastąpić, bez śmierci, która jest tu zbędna, skoro powiódł się wysiłek zatrzymania i sens nieistnienia został dostrzeżony - tak ja to widzę. Pozdrawiam. Witam serdecznie... Bardzo podobne, prawie takie jak i moje przemyślenia na temat wiersza. Dziękuję pięknie za wizytę i komentarz:) Pozdrawiam... Leo.
cezary_dacyszyn Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 prawdziwa tęsknota zakuta w kajdany wiersza ... A że policjantką kobieta , to takie subtelne - bransoletki ... :-) Pozdrawiam .
Leokadia_Koryncka Opublikowano 19 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyznaję się do prawdziwej, i bransoletek, a reszta też się podoba:) Cieszy mnie ten koment, chciałabym wiedzieć dlaczego.... Dzięki za poczytanie, słowo... Serdecznie - Leo.
teresa943 Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2010 piękny wiersz o tęsknocie "zanurzony" w subtelny kobiecy klimat, lubię taką lirykę, podoba mi się zakończenie (niebanalne) :)) serdecznie pozdrawiam - Krysia
Rekomendowane odpowiedzi