teresa943 Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2010 w tropiku dobijasz targu zziajanym gestem przeliczasz bezlitosne noce na złotówki marzeń dzień po dniu z uporem zszywasz nowe rozdarcia pomiędzy mieć a być pełnią człowieczeństwa ze mną za rękę niełatwą drogą czy samotnie - uszanuję twoją wolę
Janusz_Ork Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2010 Tereso, zaintrygowała mnie poruszona kwestia - mieć lub być -, bo mnie to także chodzi ciągle po głowie. A ponieważ jestem zdecydowanie dla być, zrezygnowałbym z ostatniego wersu, bo a nuż padnie decyzja: mieć. Wiersz podoba się. Serdecznie. Janusz
Marek Konarski Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2010 Demokracja, tropik, marzenia, człowieczeństwo, ze mną za rękę... ? :) Tego nie da się sensownie skleić do kupy. Tekst nadęty, ciągnięty na siłę, na huśtawce stylistycznej - bardzo źle.
Józef Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2010 Troszkę tęsknoty, troszkę niezdecydowania być z miłości czy zwyrachowania;) Pozdrawiam
cezary_dacyszyn Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2010 tak mi się to czyta słabiej od Twoich poprzednich - jakieś zadrapania czy też niedociągnięcia wyczuwam ... Inaczej : brak w tym wierszu pełni ;-) A może to te zwroty walutowe ? - bo ja raczej z Być ... Pozdrawiam :-)
teresa943 Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam Cię, Januszu :) mnie także "intryguje" kwestia "bardziej być" czy "mieć" i sama zdecydowanie staram się bardziej "być", ale peel...to nie ja, więc jego poglądy (czy może uwarunkowania życia) są takie jak widać...można z "nim" dyskutować, ale wybrać musi sam...(w rzeczywistości jest na dobrej drodze, więc bez obaw :))) Dziękuję. :))) Serdecznie pozdrawiam - Krysia
teresa943 Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Marku, przede wszystkim dziękuję za "wierne" czytanie. Hmm...demokracja - wolność wyboru, tropik - inaczej realny upał (praca ponad siły, by zarobić na "marzenia"), człowieczeństwo - pozostawanie homo sapiens...wbrew i pomimo, a "ze mną za rękę"? - cóż? to bardzo osobiste i peel wie, o co chodzi :) żeby to "skleić do kupy", trzeba by zajrzeć do "serca" autora, ale...nie da się, prawda? "huśtawka stylistyczna" odzwierciedla "huśtawkę" w psychice peela (z nim jest naprawdę "bardzo źle"), więc w wierszu zamierzona... Twoja ocena jest adekwatna do "powierzchownego" zrozumienia i cieszę się, że jesteś szczery. Bardzo dziękuję. :) Serdecznie pozdrawiam - Krysia
teresa943 Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Józefie :) hmm...coś w tym jest :) zanim podejmie się decyzję, trzeba przeanalizować "za i przeciw"...bez nacisku... Dziękuję. :-) Serdecznie pozdrawiam - Krysia
teresa943 Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cezary, bingo! "Zadrapania i niedociągnięcia" są w duszy peela...zanim sam podejmie decyzję (bez nacisku), trzeba cierpliwie czekać na "pełnię" :) wiersz jest realistyczny, "zwroty walutowe" także zamierzone...czasem po prostu bez "tego" nie da się "być" (to takie konieczne "minimum") Dziękuję. :-) Serdecznie pozdrawiam - Krysia
6 kilo Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Krysiu, wiersz ciekawy bardzo, dotyka mnie goryczą przegranej, ale inni się cieszą, a ja z nimi tyle, że z innego powodu, z tego mianowicie, że mi się Twój wiersz podoba, uśmiechy Krysiu dla Ciebie, jacek.
Pan_Biały Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 dobra środkowa strofa z trafnymi wersamipomiędzy mieć a być pełnią człowieczeństwa a te skrajne trochę słabsze pozdrawiam r
teresa943 Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jacku, piszesz: "ciekawy...dotyka...podoba się" i za to bardzo dziękuję :))) serdecznie i cieplutko - Krysia
teresa943 Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zgadzam się, w istocie tak jest...aby "środkową" uwypuklić, skrajne muszą być słabsze :) dziękuję :-) serdecznie pozdrawiam - Krysia
Bolesław_Pączyński Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2010 Podoba mi się Krysiu Twój wiersz, życie nas nie rozpieszcza żeby być- trzeba mieć. Ileż złotówek bym miał gdyby wyliczyć marzenia bez wahania bym je dał żeby rozwiały zwątpienia. Ciepło serdecznie:)
teresa943 Opublikowano 11 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. masz rację, ezystencjalnie "mieć", choćby minimum, by "być", ale...w tym niezbędna równowaga, owszem, zarabiać na "marzenia" a nie tylko dla pomnożenia kasy dziękuję Bolku za czytanie i komentarz :) serdecznie pozdrawiam - Krysia ps przepraszam, że wpadam tylko na chwilę, wszystkiemu winien upał :)
Leokadia_Koryncka Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 Odwieczny dylemat - mieć czy być, myślę, że równowaga obu konieczna, aby nie pójść na dno. Wiersz podoba, porusza ważne aspekty życia, zatem, zdecydowanie na TAK. Cieplutko - Leo.
teresa943 Opublikowano 22 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Leo. Dziękuję szczególnie za "zdecydowanie na TAK". :-) Równie cieplutko - Krysia
Rekomendowane odpowiedzi