Pielgrzym Ostatni Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Bardzo ciężki jest niestety Niedoszłego los Poety. Rzuca, miota się i ciska, Krwią spod pióra, oczu tryska. Chrząka, poci się, podrywa, Już, już czuje - muza wzywa! Słowa klecić rozpoczyna... Aż tu nagle biedaczyna W rymy wpada jak w pułapkę! Iskry bożej danej kapkę Gubi w rytmach i sylabach, Interpunkcyjnych zasadach... W myślach same hiperbole, anafory, kataleksy - Brak natchnienia w oczy kole... Furda! Gdzie mu tam kompleksy! Oto, patrzcie, arcydzieło! Sam już nie wie skąd się wzięło, Lecz klękajcie na kolana...! Zanim Anioł da mu... bana.
krzysztof marek Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 dobre! hm. tak mi się myśli, że faktycznie, nieraz różne myśli chodzą po głowie (tak zwane pomysły) które nijak nie mogą wskoczyć w słowa ;) pozdrawiam!
anna pęzik Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 bardzo mi przypadł do gustu ten wiersz, niby prosty a tyle w sobie zawiera i z każdą linijka wczytywałam się bardziej. pozdrawiam
Pan_Biały Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 to nie jest dobry wiersz na ten temat wielu próbowało, nie wielu się udało - z tym tekstem jesteś w tej drugiej grupie weny życzę lepszej r
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 3 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki, wszyscy na tym forum znają ten problem jak myślę, odpozdrawiam
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 3 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się , że przypadł do gustu, chociaż między linijkami wiele bym nie poszukiwał... :) pozdrawiam
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 3 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Trudno, nie musi, dziękuję za wizytę
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 3 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za opinię i życzenia. Myślałem, że niewiele brakuje, ale jednak jeśli choćby sobie przeczytać Bursy "Ja chciałbym być poetą"... pozdrawiam Piotr
Oxyvia Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 Ha ha! To ja tu zacytuję mistrza Boskiego Kalosza, bo na podobny temat:Poetka na porodówce Wpadła na Izbę Przyjęć poetka. Ciężka, ogromna i pot z niej ścieka: W połogu kobietka. Leży i sapie, dyszy i dmucha, Żar z rozgrzanego jej brzucha bucha: Uch - jak gorąco! Puff - jak gorąco! Uff - jak gorąco! Do kobieciny wszyscy jak stali Co rusz swojego coś doczepiali I pełno plotek w każdej kroplówce: W jednej blondynka o małej główce A w drugiej tłuste, wiejskie dziewuchy Siedzą za kradzież księdzu poduchy, Trzecia kroplówka pełna jest wężów Z kieszeni starych, zdradzonych mężów, W którejś aktówka - o! jaka wielka! Na kartkach były minister Belka! W innej tancerki wlazły na szafy, A jeszcze w innej pijane żyrafy... Dość! Nagle - gwizd! Nagle - świst! Para - buch! Wszyscy - w ruch! Najpierw -- powoli -- jak żółw -- ociężale Ruszyła -- poetka -- i prze -- ospale, Szarpnęła kroplówki i ciągnie z mozołem, I kręci się, kręci jak żaba pod kołem, I biegu przyspiesza, i prze coraz prędzej, I jęczy, się męczy, łomoce i pędzi. A dokąd? A dokąd? A dokąd? Na wprost! Po życie, po życie, po życie przez most, Przez ciemność, przez tunel, na pola, na las, I spieszy się, spieszy się, by zdążyć na czas, Do taktu turkoce i puka, i stuka to: Tak to to, tak to to , tak to to, tak to to. Gładko tak, lekko tak toczy się w dal, Jakby to nie był poród a bal Nie ciężka kobieta, zziajana, zdyszana, A bal ponad bale, dana oj dana! A skądże to, jakże to, czemu tak gna? A co to to, co to to, kto to tak pcha, Że stęka, że jęczy, że bucha buch, buch? To para poetów wprawiła to w ruch, To para, co kiedyś pisała sonety Napędza silnik brzucha kobiety I gna ją, i pcha ją, a ona się toczy, Bo para babę wciąż tłoczy i tłoczy, I łóżko turkoce, i puka, i stuka to: Tak to to, tak to to, tak to to, tak to to... KLAPS! aaaaaaaaaa.......... Tak oto rodzi się praktycznie każdy wiersz na www.poezja.org, [...] ;) Pozdrawiam.
M._Krzywak Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2010 No życie po prostu. Brakuje tylko części, gdzie ów poeta miotając przekleństwami gubi się sam w sobie. Ja zawsze takie wiersze uważam za strzelanie w kolano samemu sobie, ale tutaj jakoś poczułem się raźniej. Pewnie przez to, że nie ma tutaj oceniania i jakiś moralnych przestróg. Tyle, że to fraszka, igraszka. Ale fajna. Pozdrawiam.
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 Oxy, jest to fajne w kilku momentach jako zabawa, ale niektóre fragmenty ewidentnie słabe, najsłabsza trzecia zwrotka (a chyba najbardziej od autora), są zapchaj-dziury albo łamie się rytm. Ja nie lubię też podkładania nowych słów pod istniejący schemat; w dodatku temat mnie nie bawi po przeżyciu trzech porodów przy boku mojej kochanej, cierpiącej kobiety - mimo najlepszych chęci brak mi tego dystansu, żeby uznać tekst w całości jako śmieszny...
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja już kolano mam przestrzelone, więc celowałem wokół... Moralnych przestróg się wystrzegam, bardzo to jest zdrowy styl życia, polecam i pozdrawiam
teresa943 Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 lekko, groteskowo... pięknie o "bólach rodzenia"...poezji :) serdecznie pozdrawiam, Pielgrzymie - Krysia
Dorota_Jabłońska Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 Świetne! Bardzo mi się podoba, to krotochwilka z poezją, tak bolesna dla poety :))) znane trudy, oj znane ;)) Pozdrawiam serdecznie :)
Tomasz_Biela Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 www.youtube.com/watch?v=pVlMddE8TOc / taki socjologiczny kontrast wobec Twojego tekstu / w lekkim nawiązaniu do ciężkich losów poetów innych itp itd / słaba i płytka i oczywista Twoja wyliczanko-rymowanka / t
6 kilo Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 Piotrze, to Ty pisałeś bez dwóch zdań, już Cie rozpoznaję, czytałem z uśmiechami radosnymi, fajne, pozdrawiam, jacek.
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To akurat jest o bólach rodzenia nie-poezji :))) dziękuję za wizytę
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam Doroto, czekam teraz na Jacka... :)
Oxyvia Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie musi Cię to śmieszyć, oczywiście. Mnie śmieszy, nawet bardzo, mimo, że nie tylko asystowałam przy kilku porodach, ale sama dokonałam tegoż. :-) Wiersz Boskiego nie jest przecie o żadnym porodzie. Nawet nie o lokomotywie. :-) Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi