JacekSojan Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 wśród nich tacy których podejrzana aparycja nie budzi wątpliwości jakby krzyczeli z daleka strzeż się na przykład ciemiernik cuchnący Helleborus foetidus otoczka paszczy dzwonków jak po uczcie ludożerców spływa świeżą krwią a lulek czarny Hyoscyamus niger ta odpychająca lepkość odrażająca woń przypominająca apokaliptyczną zemstę wszystkich żywiołów nad żywymi upominabrudzę nawet twoje myśli w powidokach halucynacji uprowadzam każdego w mrok skąd już się nie wraca podobnie pluskwica Cimicifuga ponieważ nie znam smakoszy pluskiew jej zielony kwiatostan nigdy nie znajdzie się w imieninowym bukiecie a zielone oddziały SS na czele ze szczwołem plamistym Conium maculatum o mysim odorze tojady wszystkie rasy Aconitum oficerowie łąk od spraw ostatecznych kończących definitywnie wszystkie kwestie filozoficzne i egzystencjalne w trybie przyspieszonym wraz ze swoimi pomocnikami trędownikami Skrophularia nodosa scopoli umbrosa z sierżantem od spraw jednakowo nikczemnych co podstępnych wężymordem o pseudonimie Skorzonella humilis warto wspomnieć o szwadronach śmierci wilczomleczach z gatunku Euphorbia nie ukrywających zamiarów a niosących zagładę jako sposób na wolność i szczęśliwość wieczną ale przecież są jeszcze mordercy których fizjonomia może zmylić taki zawilec gajowy o niewinnej buzi aniołka Anemone nemorosa wie jak trudno mu się oprzeć ale nikt nie wie że jego dotyk unicestwia rozkosz obcowania kończy się rozpadem tkanki drgawkami kto nie sięgnie po promieniste złoto jaskrów z rodziny Ranunculus każda chciwość gubi bo to złoto parzy jak złoto rudbeki złotokapu kaczeńca bogactwo zawsze idzie ze stratą strata z zatraceniem cóż wiemy zatem o mordercach niewiele że są mordercy wiedzą więcej czekają na okazję
Jolanta_S. Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 nie zachwyca taki... a tytuł też oklepany, Jacku przecież umiesz zakręcić wierszem - czemu takie na początek lata, czy jaka przestroga?
Stefan_Rewiński Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Epopeja jacku. Super!
JacekSojan Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. - zapytam rzeczowo, oklepany? no to proszę podać mi jakieś konkretne przykłady takich wierszy i ich autorów, zwłaszcza w odniesieniu do poezji najnowszej ; ja bardzo nie lubię pustosłowia, dlatego proszę o konkretne przykłady tak "oklepanego" tytułu - ? J.S
JacekSojan Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stefanie, to zaledwie mały wycinek wiedzy; to raczej krótka lekcja poetycka z botaniki - lato! :) J.S
Matylda Górska Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 A jakie jest ziele, żeby się latem w poecie nie zakochać? ???? PS. Tytoń? PS.2 Myślałam, że jakiś cierpki erotyk zapodasz, a tu? Zielska :(((
JacekSojan Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. - JAKIE ziele? ze mnie jest niezłe ziółko, odkochasz się na amen; :) J.S
Matylda Górska Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. - JAKIE ziele? ze mnie jest niezłe ziółko, odkochasz się na amen; :) J.S Problem w tym, że najpierw musiałabym się w Tobie zakochać, co nie? Żeby się odkochać. Nie gustuję w poetach, bo poeci mają kobiety na każdy dzień tygodnia. Howgh!
JacekSojan Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. - JAKIE ziele? ze mnie jest niezłe ziółko, odkochasz się na amen; :) J.S Problem w tym, że najpierw musiałabym się w Tobie zakochać, co nie? Żeby się odkochać. Nie gustuję w poetach, bo poeci mają kobiety na każdy dzień tygodnia. Howgh! - obiegowa opinia, nieweryfikowalna...poeci nocą nie śpią tylko wiersze piszą, więc żadna by się nie doczekała.... a ten prawdziwy poeta wierny jest tylko jednej Pani - Poezji, i tylko z nią romansuje, i to tak skutecznie, że po pięciu latach ma pięćset dzieci-wierszyków; - słodkich erotyków pisać nie umiem, bo cukierki duchowe są dla małolatów, a prawdziwy erotyk musi smakować jak wino zagryzione żyletką.... J.S
Matylda Górska Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Problem w tym, że najpierw musiałabym się w Tobie zakochać, co nie? Żeby się odkochać. Nie gustuję w poetach, bo poeci mają kobiety na każdy dzień tygodnia. Howgh! - obiegowa opinia, nieweryfikowalna...poeci nocą nie śpią tylko wiersze piszą, więc żadna by się nie doczekała.... a ten prawdziwy poeta wierny jest tylko jednej Pani - Poezji, i tylko z nią romansuje, i to tak skutecznie, że po pięciu latach ma pięćset dzieci-wierszyków; - słodkich erotyków pisać nie umiem, bo cukierki duchowe są dla małolatów, a prawdziwy erotyk musi smakować jak wino zagryzione żyletką.... J.S Ha, ha, ha, ha! Jeżeli Poeta wierny jest tylko Pani Poezji to kobiecie z krwi i kości nie jest wierny. Wyjątek stanowi Stefan Rewiński (bo Henrietka zdzieliła go ostatnio patelnią). Czyli obiegowa opinia staje się faktem. Cóż! Nie mówiłam o słodkim erotyku tylko cierpkim erotyku. A to jest różnica? Hę?
JacekSojan Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Matyldo; - nie roznoś plotek o Stefanie bo to on Cię zdzieli....choćby kapeluszem! - cierpki erotyk aby dostatecznie ścierpł musi dłuuuuuuugo się smażyć; posiedzisz przy patelni? bo wiesz jaki ze mnie kucharz - raz w Roku gotuję jajka na twardo, ale za to co dzień wodę na herbatę; na tym moje umiejętności kucharskie się kończą... ale zdaje się robimy off-top pod jakimś wierszem więc przejdźmy z tym na priv; :) J.S
Matylda Górska Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Nie pod jakimś wierszem tylko Sojanowym wierszem. Dobranoc!!!!!!!!!!!!! :/
JacekSojan Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. rzeczywiście! nie zauważyłem...tak jesteś absorbująca; Śpij wygodnie - dobranoc. :)) J.S
WiJa Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Poeta, zresztą Jacek, podejmuje takie tematy wierszy, na jakie może sobie pozwolić tylko człowiek neoneorenesansowy, albo po prostu erudyta z zacięciem poetyckim. Mam więc uzasadnione podejrzenia, że swoje prace dyplomowe (a kto wie, czy jeszcze nie pisał nieswoje vel komuś) musiał pisać wierszem (nie wątpię też, że ma ich /tych dyplomów/ wiele). Żarty żartami, ale nie wątpię jeszcze, że za tymi, wydawałoby się, tak dziwacznymi tematami, przemyca rzeczy ważne, bo nie wiem, czy zawsze wielkie. W tym wypadku, np. uważam, że w głębi rzeczy, a nawet w głębi ducha mówi, o drugiej ludzkiej skórze, albo więc o pierwszej (prawdziwej ) ludzkiej duszy vel naturze. Nie wiem, czy na siłę, czy nie na siłę, ale najprawdziwszej prawdy o człowieku (a kto wie, czy akurat nie o sobie) można się właśnie dowiedzieć z tych strof. Charakterystyczne dla tego wiersza jest to, że pierwsze i ostatnie pięć wersów mogą naprowadzić czytelnika na to, że rzecz nie jest tylko o owadach i roślinkach. A nawet jeśli cały wiersz jest tylko o owadach i roślinkach, to jednak nie powinien być (uważany za) tylko o owadach i roślinkach. No, i dla mnie rzecz zdumiewająca, że tę całą wyliczankę-przedstawiankę (roślinno-owadzią) całkiem miło i z ciekawością się czyta. A się czyta, nawet jeżeli się nie jest zwolennikiem tego typu twórczości (jednak twórczości nie bez poezji, bo czai się tu, o dziwo, poezja). Ale sam nie wiem (że się na koniec powtórzę), czy ta twórczość, ta pozycja jest taka wielka, jak jest ważna w dorobku poety. Nawet jeżeli w innych dziedzinach (tzw. życia) Jacek, też pewnie przechodzi samego siebie, ale to już nie moja rzecz, chyba że sam Jacek coś opisze. Bo jakby co, to się zobaczy, czy opisze coś ciekawego, czy ciekawie (o tym, co nie takie ciekawe). Pozdrawiam Cię Jacku
Dorota_Jabłońska Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Może pisać o wszystkim kto pisać potrafi :))) Bez kaczeńca lista byłaby niekompletna ;) Pozdr.
M._Krzywak Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pan ma świadomość, że te opinie czytają ludzie z jako taką ogładą literacką? Nie bawmy się w Jadwigę, zamieniajmy bełkot na rzeczowość. A Jacek wielkim poetą jest. Ot i kropa ;)
Robin Son Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Jacku, czuje sie poniekad inspiratorem tego wiersza, oczywoscie twoja wiedza grzybow i innych lesnych i lakowych mordercow jest znacznie bogatsza od mojej, Ja, sromotnik, lubie takie wiersze.
JacekSojan Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 WiJa.; - mam mały wytrzeszcz, bo w wierszu ani słowa o owadach...?! ale prawdą jest, że roślinom trującym nadałem cechy antropomorficzne, jak zwierzakom nadawał w wierszach Brzechwa... tyle, że traktuję wiersz jako lekcję gdzie w miarę możliwości sprzedaję w atrakcyjnej (mam nadzieję) formie bardzo konkretną wiedzę; jestem w końcu właścicielem dyplomu Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu (co prawda tylko po krótkim kursie) ale aby zdać egzamin uczyłem się łąk i lasów na pamięć co najmniej przez 3 lata...nic za darmo! pozdrawiam :) J.S
JacekSojan Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Dorota Jabłońska.; - bez kaczeńca (knieć błotna) Wiosny by nie było, fakt! :)) J.S M. Krzywak.; - Jacek S. WIELKIM Cymbałem Jest, a poetą bywa, czasami.... :)) J.S Robin Son.; - mnie inspirują moje wędrówki po świecie, więc o Twojej inspiracji nic mi nie wiadomo, chyba że przez telepatię - :)) J.S
Bea.2u Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 to jakiś wstrząs po romansie z przyrodą? fascynacja zdolnością istot niewinnych do zagłady?? świetne :) co do kompozycji tego bukietu, to fragment z pluskwiakami i imieninami wstawiłabym wcześniej, zanim się poleje krew... dobrze poczytać :) Pozdrawiam /b PS właśnie przeczytałam wyżej, że masz dyplom zielarski :) fantastyczne, naprawdę jestem pod wrażeniem :)
Rekomendowane odpowiedzi