cezary_dacyszyn Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2010 jak umrzeć to w pejzażu czerwonym kiedy czeszesz Kseni włosy a gwiazdy nieba mroźnego niegroźne za oknem nie bolą odłamkami skier powietrza i kiedy Cyprian w gorącej kąpieli bezpieczny trapezu wanny uchwycony nadziei mydlanej świadomy naszego istnienia nieświadomy mojego umierania ale przecież koniecznie nie chcę umierać a ta chwila to zaledwie ułamek ulotna sekunda jedna z tysięcy których biliard tak chciałbym zatrzymać a to nie sen to jawa paskudna świadomość niemożność zatrzymania tego co najważniejsze gorycz istnienia pełnia istnienia istnienie ... Wolin 01 XII 2005 https://www.youtube.com/watch?v=nMLhMss5rFQ
krzysztof marek Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2010 poruszył mnie klimat godzenia z rzeczywistością. tak sobie wyobraziłem matkę szykującą dzieci spać i ojca który ma świadomość nieuchronnego odejścia. podoba się okrutnie wiersz. pozdrawiam cezary.
Baba_Izba Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2010 Interesujący wiersz, porusza tematem, oryginalny styl pisania, ładnie nakreślony, po prostu: dobry! Serdeczności - baba
Jacek_Suchowicz Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2010 forma nie moja ale temat dość ciekawy to co najważniejsze - to w nas zostaje, żyjemy z tym po tej czy tamtej stronie pozdrawiam Jacek
Magda_Tara Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2010 taki stary ten wierszyk, Cezary, a taki nie stary podchodzę do Ciebie już po raz setny i boję się przytulić ten wiersz.bojenie i konieczność bycia z nim - taki jest ten wiersz fantastyczny :)) Cezar
cezary_dacyszyn Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2010 krzysztof marek - czytasz jak najbardziej należy :-) Mijają kolejne latka a Zycie tak samo boli. I cieszy :) Dzięki za komentarz :-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2010 Baba Izba : fajnie , że się podoba . Pozdrawiam :-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2010 Jacek Suchowicz : fajnie , że oprócz zajrzenia coś skrobnąłeś . Thank You :-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2010 Magda Tara : fantastyczny ?! Cieszę się , ale nie dam rady tak za każdym razem . Zawsze mam rozterki co wklepać i czasami robię to niedbale bo ... I chwilowo czuję się jag Mag :-) Tylko czy Mag da jeszcze coś co będzie COŚ ? Oto jest pytanie ...
Oxyvia Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2010 Ciekawy wiersz, oryginalnie napisany. Czytając go mam przed oczami samobójcę, który próbuje podciąć sobie żyły w kąpieli, ale nie jest do końca przekonany, czy naprawdę chce umrzeć. Taki obraz zobaczyłam, choć nie wiem, czy to było zamierzeniem Autora.
Nata_Kruk Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Podobnie pomyślałam o treści wiersza. Pozdrawiam Czarek... :)
cezary_dacyszyn Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2010 Oxyvia J. : Ty już chyba po raz drugi podejrzewasz mnie o skłonności samobójcze :( Od momentu urodzenia wszyscy powoli umieramy - niestety . W ciągu życia cieszą nas proste sprawy jak chociażby ciepło rodzinne . Ale kto z nas wie , czy TO nie będzie jutro ? Ta świadomość boli , czasami przeraża - zwłaszcza gdyby zdarzyło się przedwcześnie . Ja za takie przedwcześnie uznaję osierocenie dzieci ... Stąd taki klimat w tym wierszu . Dzieci trochę podrosły , mimo to nadal nie chcę - dlatego gorycz istnienia w jej pełni ...
cezary_dacyszyn Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2010 Nata Kruk : no to OK :-)
Marek Konarski Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Ładnie się zaczyna ale potem : świadomy naszego istnienia nieświadomy mojego umierania ale przecież koniecznie nie chcę umierać a ta chwila to zaledwie ułamek ulotna sekunda jedna z tysięcy których biliard tak chciałbym zatrzymać a to nie sen to jawa paskudna świadomość niemożność zatrzymania tego co najważniejsze gorycz istnienia pełnia istnienia istnienie ... Co to jest ?! Autor z peelem zapowietrzyli się egzystencjalnie ?! :))) Wyrzucić i zapomnieć...
Oxyvia Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie podejrzewam Cię o skłonności samobójcze! Nie utożsamiam Peeli z Autorami! Natomiast z wiersza nie wynika (dla mnie) to, o czym piszesz w odpowiedzi do mnie. Nie widzę tego w treści. Pozdrawiam ciepło i - ciesz się życiem! Nie martw się śmiercią! Szkoda życia, Cezary! :-) Oxy.
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Cezary, Porusza, dotyka i działa na wyobraźnię. Czegóż więcej chcieć od wiersza. Mimo że, jak myślę zamierzone, to trochę mi przeszkadzają powtórzenia (mojego umierania / nie chcę umierać, chciałbym zatrzymać / niemożność zatrzymania, ostatnie 3 istnienia). Pozdrawiam serdecznie Piotr
Rekomendowane odpowiedzi