Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Czereśniobranie

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

ego uniosło się ponad ziemię
by chronić przed zachłannością
owoce dojrzałych przemyśleń
szpaki, kruki i wrony fałszu
czyhają na krawędzi absurdu
powiew mieszanych uczuć
potrząsnął drzewem prawdy
pełen kosz wibruje purpurą
w opiekuńczych ramionach

zrobimy kompot na zimę

19.06.2010

Prawdę mówiąc, to, co uniosłoby się ponad Ziemię, by pilnować prawdy, czyli cnoty, to byłoby raczej Superego. Opiekuńcze ramiona, to także takie "ojcowskie" pilnowanie dobra, a więc wciąż Superego. Jest mądre i dojrzałe, na pewno bogate w przemyślenia ( to prawie cytat z Twojego wiersza). Tak sobie wytłumaczyłam ten tekst, będący ogromną, żywą metaforą. Jakże jest inny od innych. Na koniec kompocik sprowadza wszystko do realnych, spokojniejszych i znajomych kształtów. Fajne. Pozdrawiam. Elka.

Uniosłem się ponad Ziemię na Superinterpretację Eli Ale. Ja chciałem tylko subtelnie wyrazić dezaprobatę do ...kopii czarnej skrzynki ;-), nie znoszę plotek i plotkarzy! Spadam na ziemię prosto w kompot i pozdrawiam serdecznie, Pawła również.

Myślę, że ten wiersz można interpretować na sposoby, które się autorowi dopiero przyśnią :)
Kompot na zimę, oprócz sprowadzenia na ziemię (w kontekście czarnej skrzynki?), może też symbolizować wiele, dla mnie na przykład coś, co pomaga przetrwać trudny / nieprzyjazny czas.
Pozdrawiam serdecznie, Piotr

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nie ma dołączonej instrukcji obsługi do interpretacji wiersza (słowo Mistrza), każdy więc może znaleźć coś dla siebie. Myśl przyszła, gdy zrywałem czereśnie na chwiejącym się od wiatru drzewie. A więc trafiłeś Piotrze, dziękuję za czytanie i komentarz i pozdrawiam równie serdecznie.