Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiotkich spódnic zapach
rozkołysał nadzieje
w setkach źrenic
smaków ud
w drażniącej miękkości języków
szeptałem
o szukaniu i nagrodzie
i jeszcze o tym, że czegoś w środku

Otwórz mi oczy
proszę

23.09.2004

Opublikowano

Bardzo lubię taką formę wiersza. Pomysł ciekawy.
Przeszkadza mi jednak wers "drażniącej miękkości języków". Coś bym tutaj zmienił.
Pozbyłbym się także w trzecim wersie od końca słów "i jeszcze".
Ale to tylko mój osąd.
Pozdrawiam.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

a właśnie, że sie nie zgodzę "drażniąca miękkość języków" jest jak najbardziej wymowna, zew o ratunek w zaślepieniu, zmysłowo i łaskocząco. Jak najbardzej plus.
Pozdr. Ana.
Opublikowano

Hmm może irytować naiwnością.. ale.. chyba tak chciałem, żeby było prosto, żeby w tym wołaniu o pomoc była jakaś dziecinność.... A może to tylko kwestia mojego prostego pojmowania świata i się nie znam ;D

Pozdrawiam ;)
Wuren
Opublikowano

a właśnie, że sie nie zgodzę "drażniąca miękkość języków" jest jak najbardziej wymowna, zew o ratunek w zaślepieniu, zmysłowo i łaskocząco. Jak najbardzej plus.
Pozdr. Ana.

Na pewno masz rację. W takim razie być może ja nie odbieram tego wersu, gdyż dla mnie jest on zachwiany. Gramatycznie drażni mnie. Kłóci się z logiką wersów wcześniejszych.
Opublikowano

W pewnym swoim hiszpańskim filmie Marlena Dietrich (a la Carmen) tak tańczy, a raczej tak uwodzi w tych swoich spódnicach, jest cała tak "drażniąco miękka", że trudno mi się oprzeć (z tych chyba subiektywnych względów) temu, co niesie ten tekst. Końcówka za to czysto lakoniczna - jak źródło na końcu meandru.

Pozdrawiam.