Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

przykładałaś korę na brzuch i na piersi
wokół rosły kwiaty jak pluszowe misie
a potem chłopaki jak ptaki

i zjawił się taki wiatr
co wyrywa drzewa z korzeniami
dbał o Ciebie
w Waszym domu miłość
jak rzeźbione meble
zachwycała gości

... ... ... ...

tylko najstarsze knieje znały prawdę
te szafy chciały być ziarnkiem
przeżyć raz jeszcze tą podróż od nowa

Zaraz po pierwszej konstrukacja się rozpada, a szkoda, bo te "chłopaki jak ptaki"

nasuwają całkiem ciekawe interpretacje, rosnące kwiaty "jak pluszowe misie" również

nasuwają pozytywne określenie: banał niebanalny. Tajemniczy wiatr, co wyrywa drzewa

z korzeniami, też pomyślany, według mnie oddaje stany emocjonalne, psychiczne i cielesne

naszego gatunku, można byłoby w łatwy sposób o nadrozumienie, a tym samym wielorakie

konotacje... jednak dalej słabo:

miał silne ręce
o sercu słyszałem

dbał o nią
w ich domu miłość

to jak dla mnie jest bardzo nieporadne i nie pasuje do reszty, jakby wyrwane z kontekstu.

Ogólnie pozytywnie, chociaż bym maglował.

Pozdrawiam.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

dziękuję za tak dokładną analizę:) naprawdę już dawno nikt mnie tak z sercem nie prześwietlił.
Dziękuję, że dostrzegłeś za i przeciw.Zgadzam się z Tobą ale co zrobić gdy mądrość najczęściej przychodzi po fakcie...

pozdrawiam Nikodem

Tak, znacznie lepiej, powiedziałbym nawet: żeby pozostawić bez zmian, ALE będę jednak

się czepiać... zaimek dierżawczy oraz osobowy zapisany z wielkiej litery niestety zbyt wiele

odsłania, przypomina pisany osobisty list do wyjątkowej osoby, którą darzymy specjalną

atencją. To tak, jak czyni większość Użytkowników tego portalu i pisze z małej litery 'Bóg' -

niby to OK, bo właściwie nie jest to nazwa własna, a określenie pewnej abstrakcji (co innego

Jahwe/Jehowa)... Myślę, że "ważność" i "wartość" tej osoby powinna zostać podkreślona

odpowiednim doborem słów, pisanie zaimków z wielkiej... niestety wymusza na czytalniku

średniointelektualny proces czytania.

Ale jest okej, kupuję go.

Pozdro.