Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę Cie zranić jak Ty zraniłeś mnie
Chcę podeptać i zniszczyć wszystko to co w Tobie dobre
Chcę zetrzeć z Twojej twarzy ten przekorny uśmiech
Piękny uśmiech
Chcę wydrapać Ci oczy
w których zawsze czaił się chochlik ironii
niezwykle ciepłe i mądre oczy

Chcę wyrzucić z pamięci wszystkie Twoje słowa
Ty przecież jesteś taki elokwentny
lecz wówczas musiała bym nazywać je od nowa
a ja mam w głowie tylko mętlik

Chciała bym Cię po prostu zniszczyć
i pewnie zrobiła bym to

gdybyś wciąż nie był mi tak bliski

Opublikowano

nie zniszczysz nigdy kogoś tak bliskiego ;] nalezy odejść przystanąć odwrócić się popatrzeć uśmiechnąć i iść

pozdrawiam andrejch ;]

piękny wiersz spodobał mi się bardzi ;p

Opublikowano

Chciałbym być adresatem takiego wyznania miłosnego, zresztą, kto nie chciałby być. Trochę dziwna rzecz z tym wierszem, bo na pierwszy rzut, na pierwsze wejrzenie, wiersz ten wydaje się mniej interesujący niż jest w rzeczywistości. Ale po chwili zadumy dociera, że to, co takie życiowe, takie z serca i takie z wątroby, że się wydaje wręcz naiwne, jest najwłaściwszym w takiej sytuacji wyznaniem. No i ten wiersz nawiązuje do…, tj. porusza temat, który już wielokrotnie był ukazywany i to w słynnych wierszach, na czele ze słynnym wierszem Urszuli Kozioł (który rozpoczyna się słowami „Jesteś za blisko / za naocznie jesteś…”. Ale to dodaje temu wierszowi tylko wartości, bo autorka całkowicie po swojemu przedstawiła sytuację vel wyznanie vel wyrzut... No i w tym wierszu najmocniej jest zaakcentowany wątek zazdrości i zemsty, ale co to za zazdrość i co to za zemsta?! Jakże słodka taka zazdrość i słodka taka zemsta, przynajmniej dla tego, do kogo są adresowane te słowa wierszem; pięknym więc, nie tylko na swój sposób, wierszem.