krzysiuN Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2010 czy to z ciała słowo czy ze słowa ciało zamarznięta rzeka stoi korsarski rytm po bruku drży chodzą modlą śmieją patrzy biega śpiewa palce trzepią po nylonie prawa rąbie w gryfie cis zimne schody i poręcze zimni powstawają z klęczek Bóg nie umarł i nie umrze popękana kra zarasta tu na lodu płycie tańczy z ogniem życie chłód kazania grzeje duszę w ogniu bębnów zimny strach czy to z ciała słowo czy ze słowa ciało zamarznięta rzeka stoi korsarski rytm nie znaczy nic bo znaczenia nie ma suchy lód czy woda przecież widzisz lud na ziemi nie dopłynie nigdy nieba w tą czy w tamtą stronę kaczką kamień słowo sznur przerębli - patrz to jest nietzscheański ścieg! powiedzcie mi czy to ma zewnętrzną treść bo nie jestem stanie tego subiektywnie ocenić
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2010 KrzysiuN, niestety ma nie do końca. Przeczytałem do kilka razy, za każdym razem przesłanie wydawało mi się bliższe, ale jednak go nie złapałem. Zbitki słów czasem brzmią poetycko da piszącego; niestety nie niosą żadnej treści dla czytelnika. Zestawienie dwóch ciekawych wyrazów poezją nie jest, muszą jakoś logicznie pasować, przykłady: "korsarski rytm" - nie niesie żadnych skojarzeń "kra zarasta" - zarastanie kojarzy się z roślinami, nijak ma się do kry Wszystko co wiem, to że jesteś zapalczywym gitarzystą (dzięi 2-ej zwrotce) i ten wiersz rzeczywiście trzyma rytm i może na dobry tekst na piosenkę dałoby się go przerobić (w zależności od grona słuchaczy bardziej czytelny w treści). Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi