Coolt Opublikowano 19 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 Z cyklu: Szkoła *** Wieczorne podsumowania dzisiejszych ociągnięć plan minimum maksymalnie niewykonany Za widnokręgiem migocze Ubermensch tłumaczy Arbeit macht frei Lepiej przekonuje wrodzone lenistwo Mam Bestimmung na garncarskim kole uformuję charakter mimo glinianych nóg dogonię zamglone marzenia Damen und Herren będą mnie podziwiać Wszystkie ambitne działania i co jeszcze wymyślę rankiem zamieni się w cisze
Coolt Opublikowano 19 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 Uprzedze może pytania :) niemieckie słowa uzasadnione są tym, że ten wiersz jest w Szkole lekcją języka niemieckiego. Wiersz przedostatni z cyklu, więc już długa nie będę Wam nimi męczył ;) Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do ostrego krytykowania ;) Coolt
Weronika Szular Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 Już wiem,czemu niemiecki kojarzył mi się zawsze z III Rzeszą...A tak serio-z tym językiem wiąże się wiele niemiłych wspomnień,więc ... 'Za widnokręgiem migocze Ubermensch tłumaczy Arbeit macht frei' Mimowolne skojarzenia z II WŚ-wiersz bardzo do mnie przemawia :-). Pozdrawiam autora-tschus! Wera :)
Agnes Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 hm niestety nie rozumiem niemieckich sformułowań;( sam przekaz wiersza, owszem:) szkoda że to przedostatni Agnes
Coolt Opublikowano 20 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 Weroniko: moja poezja jest apolityczna z zasady :) Ale rozumiem,że akurat tak dobrane słowa mogły nasunąć skojarzenia z II WŚ, ja pisząc ten tekst myślałem o czymś innym ;) Agnes: Bestimmung=postanowienie Ubermench=nadczłowiek Arbei macht frei=(dosł) praca czyni wolnym Damen und Herren=Panie i Panowie Teraz chyba jaśniej :) Pozdrawiam serdecznie Coolt
Agnes Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 ojj tak i to o wiele jaśniej:) dzięki Agnes
kall Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 przeglądam pana wiersze. i muszę powiedzieć, że ten jest świetny. naprawdę. ciekawa koncepcja. gratuluję pozdrawiam k.
Rekomendowane odpowiedzi