Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiesz oki powiem Ci jedno moja przyjaciółka LadyC nigdy mi nie dała plusa, to swiadczy o przyjaźni jednak Pan nie wie co to jest przyjaźń, czyli błądzi Pan i to bardzo , proszę sprawdzić,

spadam mam dość nie miał Pan w rodzinie pisarzy ja miałem Matkę i drukowali ją w czasopismie dla dzieci ,,Miś" i ,,Płomyk" jej wiersze i pisała dla dzieci, ponieważ była starej daty nauczycielką dzisiaj był program o szymborskiej i wie Pan dlaczego dostała Nobla za prostotę liryki ot ci porównanie, jednak do Pana nic nie dotrze wie Pan dlaczego, bo kto nie ma szacunku dla ludzi itd domyśli sie Pan o co chodzi?

Żegnam

bestia

Opublikowano

Trochę wersów niepotrzebnych, trochę o połowę za długich, przez co ten pejzaż miasta mocno traci na sile i staje się takim dość przynudzającym opisem. Jakby go odchudzić, dorzucić jakiś mocny akcent to lepiej by się czytało według mnie.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

"Szymborskiej" z dużej (wielkiej litery) proszę pisać.
Ty już się do Nobla pchasz?
:)))))

To literówka jednak u Pana , jak zawsze występuje błąd stylistyczny, gdyż jak Pan cytuje kogoś, to proszę zapisać oryginalnie i znów porażka. Skoro cudzysłowie, to szymborskiej :):):):):)

Żegnam

bestia ba podziwiam Pana wiedzę odnośnie nazw własnych jednak i tak na upartego nie ma Pan racji onomastyka się kłania
Opublikowano

"Szymborskiej" z dużej (wielkiej litery) proszę pisać.
Ty już się do Nobla pchasz?
:)))))

To literówka jednak u Pana , jak zawsze występuje błąd stylistyczny, gdyż jak Pan cytuje kogoś, to proszę zapisać oryginalnie i znów porażka. Skoro cudzysłowie, to szymborskiej :):):):):)

Żegnam

bestia ba podziwiam Pana wiedzę odnośnie nazw własnych jednak i tak na upartego nie ma Pan racji onomastyka się kłania

Weźże, strzeliłeś byka jak złoto i jeszcze się wykręcasz, co na to dzieci za szkoły powiedzą?
I sio!

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Somalija ciekawy

podoba mi się 
    • @bazyl_prost @bazyl_prost miło mi bardzo,  Będe Wam publikować moje teksty (utworem ze skromności nie nazwę) bardzo ciekawym doświadczeniem jest poznać jak czytelnik reaguje, jak rozumie itd  bardzo dziękuje za odpowiedź @Berenika97 Dziękuje pięknie 
    • @Myszolak napracowałaś się .
    • @FaLcorN   cóż :) to tylko świadczy o Tobie ….   ( kiss )…
    • @A.Between Trochę się jeszcze pobawiłam z twoim wierszem i podzielę się moimi przemyśleniami :)   "Doskonale wiem — to nie jest gra" - podmiot traktuję relacje poważnie, nie chcę się bawić/kręcić/grać na czyichś uczuciach "lecz dreszcz, co w słowie zapomina ciała" - na początku przyszła mi do głowy nieśmiałość, która sprawia, że traci się kontrolę nad ciałem, jednak biorąc pod uwagę cały wiersz, powiedziałabym, że podmiot mówi słowa, które nie do końca jest pewny czy czuję.    "ta cienka nić, co zamiast „tak” pisze: „zobaczmy, co by było, gdyby chciała”" -  podmiot decyduje się nie wyznawać (pochopnie) uczuć, chce jedynie zwizualizować sobie, co by było gdyby tak się jednak stało i druga osoba by to odwzajemniła.   "Między literą a oddechem — żar, - słowa są żywe, romantyczne, zdają się płonąć z emocji, lecz w głowie chłód jak port bez statków; - podmiot nie czuję tak naprawdę tego co mówi, dopamina składa podpis w snach, - uczucia są obecne tylko w marzeniach/wyobrażeniach, rozsądek stawia pieczęć świadków." - rozum wie, że w rzeczywistości uczucia nie mają miejsca, stawienie pieczęć świadków może oznaczać konfrontowanie się z argumentami za tym, że uczucia nie ma.   "Może się spotkamy — i to nic, tylko powietrze między zdaniami pęknie; może się okaże: brak nam liczb do równania, które w listach mięknie." - tutaj przyszła mi na myśl...relacja na odległość?, lub relacja która po prostu nie do końca rozwija się w realu? obawa przed tym, że gdy dwie osoby się spotkają, nie będzie wcale iskry.    Dodatkowo te dwie zwrotki mogą właśnie stanowić tą "wizualizacje" o której wcześniej wspomniałam.   "Więc piszmy — póki trwa ten stan, ten bezpiecznik w spojrzeń alfabecie;" - to by się zgadzało z moją poprzednią myślą o relacji na odległość, spojrzenia w alfabecie = wiadomości, które mogą być bezpieczną deklaracją uczuć i nie widać przez nie fałszu, "spojrzenia" sugerują coś subtelnego, czyli raczej i tak małe gesty/słowa, nie wielkie wyznania "bo czas jak wiatr zmienia plan", - upływ czasu ma wpływ na to jak potoczy się relacja, może chodzić o uczucia osoby o której jest mowa w wierszu, że może stracić zainteresowanie "a praca zamyka okno w człowieku-secie." - tutaj miałam największy problem, człowiek-set, set - z ang. zestaw, komplet, zbiór...może chodzi o to, że realna praca/obowiązki sprawiają, że człowiek dystansuje się od swoich emocji i to znowu może być o osobie o której mowa w wierszu, podmiot odczuwa niepokój, że nim się określi, osoba będzie już pochłonięta czymś innym   "Już czuję: przyjdzie cięższy dzień, gdy zegar stanie się sumieniem," - ta metafora może oznaczać upływający czas który ma przeważający wpływ na potoczenie się relacji "a prowincjonalny życia cień nazwie mnie swoim imieniem." - brak odważenia i decyzji wpłynie na podmiot w taki sposób, że pozostanie w miejscu, podda się swoim ograniczeniom, nie zaryzykuję. W rezultacie pojawi się żal i smutek.   W znaczeniu flauty którą przytoczyłeś/aś, nasuwa mi się na myśl, że podmiot szuka jakichś dowodów na to, że jego uczucie jest prawdziwe, że może są jakieś podstawy, by sądzić, że coś jednak iskrzy. Rozum/rozsądek ciągle podważa emocje, boi się, że to tak naprawdę nic. No i cały ten niepokój jeszcze potęguje obawa, że ten stan zastanawiania się czy to prawdziwie, czy nie, będzie trwał na tyle długo, że okazja do ewentualnego pogłębienia relacji minie - co dodatkowo jeszcze można podciągnąć pod to przerażenie żeglarzy.     Bardzo przyjemne do "rozgryzania" metafory :), ciekawe czy choć trochę trafiłam w twoją intencję :) Mam nadzieję, że moja interpretacja brzmi w miarę spójnie.   Pozdrawiam :)    
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...