Agnieszka_Gruszko Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 rósłStary Lasna bagniebłysnęły toporytak bardzo zmęczeniludzie mnie prosilio szklankę wodychleba kromkędłonie niosły życieśmierć zaniosły drzewomnie wiedziałam jeszczeotworzyłam oczykiedy z ran na cieleta słodka żywica czerwonakapała na dłoniepłakałam-odeszlion jeden pozostałpośród drzew młodychw pustce zawieszonyJesionrozłożystycień dawał mym oczomkiedy słońce bladepaliło na popiółdziecinne ramionama biała sukienkapod drzewemkościana figurka zastygłaprzyszły burze latemchociaż śnieg po kostkipioruny wciąż biły ze szklanego niebapocałunek na srebrnej korzew dowód miłości dozgonnejsamotnego drzewamusiałam odejść wtedyza wiatrem zza morzapodażyć po brzegiśmiertelnego szczęsciapoznałam czym strach byłwieczne kołysanietesknotaza cieniemwśród lasu sam zostałczekał na mnieJesiondługimi palcamiwiatr głaskał po grzbieciewymawiając bezgłośniemoje stare imięw niewiedzy wypuszczał gałęzie zielonewróciłamcień sukienkiubłoconej w drodzelustrzanym odbiciemwidziałam jak konałznów przyszlizmęczeni- spragnieniludzie z toporamiścięli moje drzewoczekałby żegnać mnie w brunatnej ziemileżałamjego ciepłym drewnem otulonawiecznośćz nadgniłych gałęzisrebrnych gwoździ trumnywszechświat utkany pieściłam
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Na razie wiem tyle: długi i pełen bólu, skragi i czegoś jeszcze... Sam nie wiem czego. Przeczytam kilka razy i się dowiem.To pierwsze wrażenie Pozdr.
Kai_Fist Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 hmmm, nie będę ukrywał, taki długi wiersz ... a ja niesety tylko powiem, że mi sie podoba, że jest klimati że jeszcze go sobie poczytam...Serdecznie Pozdrawiam,Kai Fist
Gość Dawid Ciesla Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Taaaaaaak - długi Heh, jakby tak się zastanowić, to dziwne jest, że zawsze patrzymy na długość tekstu Ja również ie wpiłem się w treść. Na arzie powiem tak - nieco sprozowany. Czyta się płynnie, obrazki się nie mieszają i nie uciekają. Choć jak na tak obszerny utwór, poszczególne strofy nie wnoszą wiele. Powoli budowany wizerunek pl, niespiesznie kreowana sytuacja liryczna. Sporo opsiów czysto ozdobnikowych. Pytanie - czy to źle? Odpowiedź - nie Istnieją przecież teksty czysto impresjonistyczne i są powszechnie uznawane za a-must-read (Młoda Polska... ) Na razie tyle.
magda Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Aguś - teraz rozumiem więcej. Jednak... pamiętaj o drzewkach pomarańczowych.
joaxii Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Bardzo mi się podoba... To niezwykłe odnaleźć jakieś własne przeżycie w wierszu innej osoby. U mnie na osiedlu wycięli ostatnio topole, z któymi się wychowałam... Może to głupie, ale nie mogłam powstrzymać łez.
Kai_Fist Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 CYTAT (joaxii @ Jul 31 2003, 09:51 AM) Może to głupie, ale nie mogłam powstrzymać łez. u mnie byś nie mogła mieszkać......ostatnimi laty padają stare drzewa jedno za drugim, ostanie zginęło tragicznie... z winy nawałnicy.... ale cuż, takie życie, wyrosną nowe drzewa, będzie zielono i człowiekowi zrobi się lżej na sercuAgnieszko,znajdź i posadź nowe drzewo i pilnuj całymi nocami, żeby wyrosło na _______ (a tu słowo filozoficznie głębokie sobie wstawić, ... a nawet dwa...)
Rekomendowane odpowiedzi