Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stoję na ulicy
z kluczykami do luksusowej bryki
dostałem je od jakiegoś starego mężczyzny
którego po raz pierwszy widziałem na oczy
dał je
człowiekowi którego zupełnie nie znał
dał
człowiekowi który na nie nie zasługiwał
dał
człowiekowi który być może nigdy mu ich nie odda
a jednak mi je podarował
zwariował
mało możliwe
bo wyglądał na poważnego mężczyznę
próbuje odkupić winy
też wydaje mi się nierealne
bo oddałby je poszkodowanej osobie
a może...może
nie, to głupie
bo nie ma na świecie ludzi
którzy bezinteresownie i przy zdrowych zmysłach
pomagają innym nie zadając przy tym zbędnych pytań

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

to teraz się przygotuj bo ten stary
sposób co prawda prosty jest
jak zdobyć bez bajerów od ofiary losu
parę złotych dodatkowo ubezpieczyciela
złowić to się udaje ot zaraz
się okaże to nie tym razem
wszystko o czym myślałeś być może to
skradziony samochód a ten nobliwie wyglądający mężczyzna
to glizda i może nie złośliwie ale tak po prostu
znalazł sobie słupa i nie musi ufać bo teraz policja
właśnie szuka faceta o twoim rysopisie.
;)
wiersz ciekawy, ale nie uwierzyłem :
Pozdrawiam.
Opublikowano

bo nie ma na świecie ludzi
którzy bezinteresownie i przy zdrowych zmysłach
pomagają innym nie zadając przy tym zbędnych pytań

Radzę głęboko podumać nad znaczeniem słowa "pomoc" i sposobem jego użycia w wierszu ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

napisałem ten wiersz po obejrzeniu filmu ,,podaj dalej'' i wiem że to mało realne, ale możliwe i powiem więcej wierzę że znajdzie się na świecie taki człowiek. myśle że on już jest, bo kluczyki to symbol i w realnym świecie może być to nawet kromka chleba dana bezdomnemu ważne by PODAĆ DALEJ.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Lucyna strąca krople z jesionki wełna chrzęści pod palcami niczym zlepek waty tej samej która zalega we framugach okna na głogu przysiadła sójka patrzy na świat spode łba tylko turkus gdzieniegdzie przebija na skrzydłach aż żal puścić ją wolno opasłe gruszki tłuką ziemię cóż ona winna że leży odłogiem zamiast rodzić raz po raz już nawet chrzan zwinął zieloność by nie zakłócać przeobrażenia w taki dzień nosisz w sobie pleśń rozgarniając zgniłą przestrzeń niby zwyczajnie podzielność uwagi między ich troje
    • gdy świetlik gaśnie to go rozpal bez ograniczeń jest wyobraźnia daj siebie innym wśród nich pozostań bo na samotność są przyjaźnie :))
    • @E.T.   Piękny wiersz napisałeś – o pragnieniu bliskości i o tym, jak wyobraźnia potrafi utrzymać przy życiu nadzieję.  
    • @Roma Wow! To frapujący wiersz. Zestawienie aktu twórczego z estetyką BDSM jest niezwykle mocne i odświeżające. Tak o relacji z samym słowem, o dynamice władzy między autorem, tekstem a może i odbiorcą to jeszcze nie czytałam. "Klaps na goły wers" to genialny obraz - aż chce się spersonifikować ten wers. Fajnie przechodzisz z roli dominującej do uległej - raz autor panuje nad materią słów, a za chwilę staje się niewolnikiem własnej wizji czy idei. "Trytytkowo" - nie da się łatwo takiej więzi rozerwać. (W kryminałach teraz sprawcy używają wobec swoich ofiar trytytek - są niezwykle skuteczne). Ostatnie trzy wersy ("głębiej i mocniej, / lekko / nierealnie") połączenie intensywności, bólu i wysiłku z poczuciem lekkości i odrealnienia to kwintesencja momentu, w którym wiersz wreszcie "działa" i zaczyna żyć własnym życiem. Pisanie to akt totalny – angażuje nie tylko intelekt, ale całe ciało i psychikę. Pozdrawiam -y. :)
    • @andrew "dziś … dziś kobieta jest tajemnicą"   Ale za to mężczyzna (czyli połowa populacji)  jest nieskomplikowany - do życia potrzeba mu picie, jedzenie i tajemniczej kobiety. Bo podobno lubi rozwiązywać (i rozpinać)  zagadki.   Tak stwierdził pewien mądry mężczyzna. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...