Agata_Lebek Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 - O, przyjacielu nieuczony, mój bliźni z tej czy innej ziemi! wiedz, że na trwogę biją w dzwony króle z pannami brzuchatemi; wiedz, że to bujda, granda zwykła, gdy ci wołają: "Broń na ramię!", że im gdzieś nafta z ziemi sikła i obrodziła dolarami; że coś im w bankach nie sztymuje, że gdzieś zwęszyli kasy pełne lub upatrzyły tłuste szuje cło jakieś grubsze na bawełnę. Rżnij karabinem w bruk ulicy! Twoja jest krew, a ich jest nafta! I od stolicy do stolicy Zawołaj broniąc swej krwawicy: "Bujać - to my, panowie szlachta!" nic się nie zmienia od lat oprócz rodzaju dramatycznego jak gramatyka rodzajnika we francuskim les i niemieckim die pod koncerzem swastyką fastrygą Messerschmittów lub rozszczepieniem jądra atomowego uciekamy z zatłoczonych miast czarterujemy jachty na Karaibach by przeżyć przygodę życia i wreszcie zaryć kotwicę w finezyjnie wyrzeźbionym dnie na trzech metrach kryształowej wody a tam pękają płyty tektoniczne zamiast kotwicą ryjemy nocą by ocalić resztki sumienia zaciskamy pięści w bezradności i znów zaczyna brakować czegoś w naszych oczach są jak niebo z czarnymi dziurami spod spuchniętych powiek subtelnia strachu mącicielka wody *Fragment wiersza Juliana Tuwima pt. "Do prostego człowieka"
Stefan_Rewiński Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Poważne też potrzebne. Pozdrawiam.
janusz_pyzinski Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ot,cała prawda o życiu zamknięta w pięknych poetyckich klamrach serdeczności ślę z Karaibów
HAYQ Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ot,cała prawda o życiu zamknięta w pięknych poetyckich klamrach serdeczności ślę z Karaibów no właśnie ;) tak z pewną nieśmiałością również zauważyłem, jako prosty człowiek, że na Karaibach to już niemodnie jest przebywać, absolutnie. Agato, jako satyra na leniwych chłopów - mnie się podoba. Absolutnie. Serdecznie pozdrawiam.
Wilcza Jagoda Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 oj, tak, korzystać z usług to my potrafimy, a dać w zamian? dobry wiersz Aga-TO!!! słoneczka
bestia be Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Ciekawe i mądre przesłanie podoba się szacuneczek be
Agata_Lebek Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie da się inaczej ; Dziękuję Stef :)) Prawie jak Sted.., e tam ta jedna literka ;) CCC :))
Agata_Lebek Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ot,cała prawda o życiu zamknięta w pięknych poetyckich klamrach serdeczności ślę z Karaibów Mam nadzieję, że jeszcze nie cała ;) Z Karaibów? Ciekawe co to u Ciebie może oznaczać, ciężka praca, a może zatrzymanie się na pewnym fragmencie wiersza ?;) Dziękuję za pozytyw i wytrwałe bycie... Pozdrowiam :))
Agata_Lebek Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ot,cała prawda o życiu zamknięta w pięknych poetyckich klamrach serdeczności ślę z Karaibów no właśnie ;) tak z pewną nieśmiałością również zauważyłem, jako prosty człowiek, że na Karaibach to już niemodnie jest przebywać, absolutnie. Agato, jako satyra na leniwych chłopów - mnie się podoba. Absolutnie. Serdecznie pozdrawiam. Muszę jakoś uczcić Twoją wizytę :)To mi wygląda na pierwszy raz ;) Serdeczne dzięki. Pozdrowienia.
Agata_Lebek Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na ten moment ratuję się sztucznym słoneczkiem w postaci solarki ;) Byle do wiosny Jaguś :)) Dziękuję za wtargnięcie. Pozdrawiam.
Agata_Lebek Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Słonecznik ;))))
HAYQ Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pierwszy raz? e... nie wierzę, chyba już byłem :) W takim razie do miłego :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. warto było przeczytać, żeby to wyczytać, bo jest z nadzieją, że jeszcze je ktoś ma (sumienie) choć czasem myślę, że jest tak: zaciskamy pięści, by rozwalić resztki sumienia mur dla głowy za miękki pozdrawiam :) Grażyna
andrejch Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 nic się nie zmienia od lat oprócz rodzaju dramatycznego niezłe ;]
Agata_Lebek Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. warto było przeczytać, żeby to wyczytać, bo jest z nadzieją, że jeszcze je ktoś ma (sumienie) choć czasem myślę, że jest tak: zaciskamy pięści, by rozwalić resztki sumienia mur dla głowy za miękki pozdrawiam :) Grażyna Dobrze poznać taką opinię. Urosłam ;) Widziałaś filmik z wątku o mózgu kobiety i mężczyzny? Jeśli nie to zobacz koniecznie. Fajna rzecz podana z humorem... i to "puste pudełko" warto w sobie wypracować ;) Nie ma lekko ;) Dzięki serdeczne za wniknięcie w temat sumienia przy okazji czytania wierchołka. Pozdrawiam. :))
Agata_Lebek Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pierwszy raz? e... nie wierzę, chyba już byłem :) W takim razie do miłego :) Ja się poczułam jakby to był ten pierwszy raz ;) Ale ze mnie zalewaja :DDD Hołk !
Agata_Lebek Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Andrej każda Twoja wizyta kończy się dla mnie uśmiechem. Taki sympatyczny pluszak :)) Dziękuję :] :) ;}
Agata_Lebek Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :DDD ryć - wyryć, wyskrobywać etc.
Stefan_Rewiński Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie da się inaczej ; Dziękuję Stef :)) Prawie jak Sted.., e tam ta jedna literka ;) CCC :)) Kim jest ten Sted..?
Rekomendowane odpowiedzi