Rosa Anna Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 W warsztacie wiszą moje małe metanoje. Na półeczkach czekają myśli w słojach. W skrzynce słów brakuje tylko powietrza. Przeglądam zasoby i pocę się. To stan twórczy, drażniąca neurony kropla na nosie zazwyczaj inspiruje nawet hipopotama bez żalu. Potrząsam, przygniatam, uciskam, aż zmieszczę w niedużej foremce każdą z części pasztetu. Wkładam do pieca i przypalam na czarno.
bestia be Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 Ciekawy , ze tak powiem filozoficzne rozważanie i sie podoba wierszopis pozdrawiam be
Rosa Anna Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 Dziękuję:) pozdrawiam
Pan_Biały Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 pasztet? dlaczego takie słowo? - bardzo nie estetyczne, źle się kojarzy jak się upalę to wrócę - odjechany ten wiersz, a czy filozoficzny? czy aj wiem? nawarstwiony niby zbieżnymi słowami na pewno. sensu w poceniu się nie widzę i mnie nie inspiruje dziwny stwór się napisał pozdrawiam r
Rosa Anna Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 Dziękuję w imieniu stwora. Pasztet nieestetyczny? No nie mogę się zgodzić;) Pozdrawiam
kajetan czerny Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 To warsztat, kuchnia czy kuchnia w warsztacie ?
Jolanta_S. Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Nie mój gust, kucharka przesadziła serwuje przypalone :( Łomatko... aż czarny i ten zapach spalenizny!!! Otworzyłam okno. Pozdrawiam serdecznie :))
Rosa Anna Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 To warsztat myśli, ani kuchnia ani warsztat samochodowy, coś pomiędzy:) Dziękuję za komentarze i pozdrawiam:)))
Nata_Kruk Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 W niektórych wersach momentami mało stylistycznie, ale jest jakaś logika w całości. Pozdrawiam... :)
Rosa Anna Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Dziękuję za poczytanie:) pozdrawiam
Baba_Izba Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Pasztet rozumiem jako coś co należy zrobić, zwykle jest przy tym jakiś kłopot. Mówi się nawet: "no, to masz pasztet"! Upychanie w foremce, to wg. mnie próba zmieszczenia się w pewnych ramach. Całość kojarzy mi się z pisaniem poezji, co zresztą sugeruje początek wiersza. Bywa, że nie wyjdzie i jest "przypalony"! Wysiłek powoduje, że pot zalewa twarz! Nie rozumiem co pogrubione : "inspiruje nawet hipopotama" bez żalu. Nie wyobrażam sobie świąt, bez jakiegoś wykwintnego pasztetu - mniam! Przeczytałam z przyjemnością, pozdrawiam - baba
Rosa Anna Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Dziękuję za świetną i prawdziwą interpretację tego tekstu. Cieszę się, że to się dało tak właśnie zrozumieć:).... to bez żalu to troszkę takim rzutem na taśmę apropos metanoji, gotowości do zmian...tak rozrzucone bo i myśli bywają rozrzucone, a hipopotam czasem się zdarzy i w karafce nalewki, prawda?:))) skóra hipopotama poza tym błyszczy jak skóra pokryta kroplami potu - to efekt wizualny bardziej miał być, skojarzenie,że nawet silne duże zwierzę ma czasem problem, a co dopiero my wróbelki;) pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Babo Izbo:))))
Baba_Izba Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Drobnostka, cała przyjemność po mojej stronie, dzięki za wyjaśnienia, - baba - heeej!
Rosa Anna Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Dzięki za przyjemność obustronną:) pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi