Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Leśna męczennica

Rekomendowane odpowiedzi

W jej oczach widać było płomień wolności
Ciało przybrało postać gotową do biegu
Z podziwu ekstazy wyrwały mnie mdłości
Gdym strzępy jej mózgu zobaczył na śniegu

Huk poprzedził ów widok tak marny
Los tej ofiary to nie jest jej wina
Bo jakie pretensje mieć można do sarny
Której żywot skrócila pancerna mina?

Czy warsztat dobry? Dyskusyjne. Kiepsko z rytmiką. Do tego takie słówka-wypełniacze jak na przykład "ów". Czuć z daleka, że sylaby brakowało. A mimo zastosowań takich... no, tanich chwytów - rytm siada. Polecam wybrać sobie już tę ilość głosek i się jej jako tako trzymać.

Treść... hmmm... nie widzę sensu. Trudno powiedzieć, co ten turpizm ze sobą niesie. Puenta trywialna... Wybacz, ale moim zdaniem utwór nieudany.

Pozdrawiam,
Patryk

biegu śniegu marny sarny - nie da się ukryć, ale jak na debiut warsztat jest, że niedoskonały - nie znam takiego. są pasjonaci pielgrzymek i całkiem fajnie piszą.
rytmika w tego typu wolnym wierszu rzecz dyskusyjna, ponieważ ilość sylab nie dyscyplinuje tekstu, melodyki mogą dodawać motywy i użyte słowa.
fakt faktem, można by dopieścić.
mam problem z docelowością tematyczną, ze mną się mija - niby trochę ironii, ale generalnie nie do końca wiem, o co chodzi, hmmm.

Rozumiem turpizm potęgujący napięcie, dramatyzujący, użyty zasadnie. Po przeczytaniu Twojego wiersza mam mieszane uczucia. Nie wiem, co chciałeś/aś uzyskać: sacrum czy profanum, wzniosłość czy komizm? Odnoszę wrażenie, że całość wyszła dość groteskowo.

Pozdrawiam.