Karol Samsel Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 uczyli nas jak modlić się z pamięci: w małych pancerzykach salek katechetycznych słońce prześwietlało nasze różańce, kładliśmy je na modlitewnikach i myśleliśmy sobie, że właśnie tak będą wyglądać kłębki naszych ciał, gdy przedwcześnie osiągniemy starość. nie znaliśmy jeszcze płócien rubensa ani karakonów modiglianiego (może poza tymi z księgi kapłańskiej). społeczeństwo nazywało nas wydrążoną jaskinią czułości, ale my tylko chcieliśmy mieć broń na czas gorączki i armię alchemików na okres epidemii. inkantacja dobrego pasterza służyła w dniach smutku i odkształceń, rota na cześć niepokalanej ratowała przed pokusą znaną jako niepewność świętego antoniego. w głębi serca szkoda tych lat - miasta wchłaniały nas jak kawałek drzazgi lub światło lasera. dobry boże odratowali nas w ostatniej chwili. kiedy wróciłeś na ziemię byliśmy już obmyci: bez śladów walki składaliśmy ofiarę rybom na piasku.
janusz_pyzinski Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 "dobry boże odratowali nas w ostatniej chwili. kiedy wróciłeś na ziemię byliśmy już obmyci: bez śladów walki składaliśmy ofiarę rybom na piasku" bez śladów wewnętrznej walki składam plusa-pozdrawiam
Aleks Kleks Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 gdy uczęszczałem na katechezę, pewien ksiądz, który był wcześnie bodajże bokserem, spytał się mnie groźnie czy znam jakieś religijne przysłowie, po długim a niepewnem namyśle odpowiedziałem "nauką i pracą ludzie się bogacą" za co dostałem w ryj przy uzasadniającym a miłosiernym komentarzu, że moją nauką na pewno nikt się nie wzbogaci. Jakimi to krętymi ścieżkami krąży boże rzemiosło. przepraszam za tę drobną dygresję Wiersz ewidentnie i obiektywnie wydaje się być dobry
Karol Samsel Opublikowano 5 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Stasiu, Januszu, Aleksie, dzięki za dobre słowo. Przy księdzu-bokserze lepiej chyba jednak być dogmatykiem;). Pozdrawiam.
kalina kowalska Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 przeczytałam z uwagą, bez poczucia straty czasu:) wydaje mi się, że za często powtarzany jest zaimek "nas" pozdrawiam
Karol Samsel Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 Dziękuję za to, Kalino. Też czuję nadmiar zaimków, nie mam jeszcze na nie pomysłu:). Pozdrowienia.
Nessa Isilra Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. świetna fraza, zresztą jak cały wiersz. Pulsuję ; )
Leszek_Nord Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Z przyjemnością wróciłem do Twojego wiersza po kilku dniach. Niektóre wersy wywołują mój opór, nie zgadzam się z nimi, ale całość "formalnie" jest po prostu piękna. Daje odpocząć oczom. Pozdrawiam. Leszek.
Karol Samsel Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Jeśli jeszcze tu ktoś wraca,to bardzo wszystkim dziękuję za dobre słowa. Spokojnych Świąt.
Rekomendowane odpowiedzi