Jan Neck Opublikowano 20 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 gdy przez szkło w sufit patrzy pijany poeta widzi świat uwięziony w cienkim krysztale w firmamencie nakrętki przykuty do denka i blask – ogień w środku – diamentowy diadem między łykiem piekła niech się w gardło wbija klin i kołkiem staje by duch za wydechem któremu wosk w skrzydłach topi nic i siła uleciał pamiętając że też był człowiekiem i też tak zerkał w niebo ponad horyzontem przez szkło odnajdując gwiazdy nań uknute uwite posrebrzane perłowo w koronce - pragnąc się napoić do dna absolutem
Kieri-Śmiałek Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 i tylko została mu pusta butelka bo jutro na kaca następną wypije Jan Neck:wiersz mi się podoba i jestem za. Pozdr; b; J.L.S
Jan Neck Opublikowano 21 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Dzięki za czytanie. Zastanawiam się tylko nad przykutym w trzecim wersie. Czy czasem nie gryzie się z uknutymi gwiazdami. Może troszkę. Może dać świat przybity do denka? Inne synonimy? A może zostawić jak jest? Niech brzmią podobnie te słowa?
Przemysł Ś-wiersz-cz Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Póki co - chyba najlepszy z czytanych przeze mnie twoich wierszy. Przynajmniej bardzo ciekawy wątek. Pozdrawiam.
Anna_Para Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 niechże poeta tyle nie pije od tego ponoć się krótko żyje:) Właśnie zwróciłam uwagę na "uknute", podoba mi się to knucie! Uśmiecham się do poety i wierszyka. Pozdrawiam, Para
Jan Neck Opublikowano 21 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Anno P. to picie to takie metaforyczne przecież. Uspokajam. Pozdr.
Anna_Para Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Czuję się uspokojona:) Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi