Patryk_Wącławski Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Emowiersz z czasów zawodów miłosnych. Och, ach! ;)"Czuję się jakbym nie miał nóg obcy mym stopom każdy bruk." J. KaczmarskiObce miasto Tak obce mi to miasto, obce te ulice. Obce twarze posągów, kopce, kamienice. Jakby trochę ciemniejszy cień pod stopy pada Uwypukla, określa to, co wzrokiem badam. Jakby trochę jaskrawiej biel olśniewa byty Nagiej prawdy wskazuje kształt w mroku ukryty. Kontrast barwy wysącza z pejzaży kalekich By rozpuścić je w nicość w nurcie martwej rzeki Wszystko nazbyt prawdziwym, realnym się jawi Przesycone jestestwem swą esencją krwawi. W tym półświatku, gdzie życie to obrys i linia Każde słowo oskarża, skazuje, zabija. Usłyszałem już wyrok, kat na sygnał czeka To, co drogim mi było, przez palce przecieka. Smuci też pusty szafot - upodlona skrucha. Tylko Prawda - szyderca coś szepcze do ucha. "Trudno skupić emocje, swe myśli wysilić Aby odkryć zawczasu wartość każdej chwili. Oglądana przez pryzmat krwi i uczuć - kłamie! Jej istotę spostrzeżesz, gdy spojrzysz przez ramię. Nie jest bardziej realna miasta mozaika. To ty gubisz przyczyny. To ty z wolna znikasz." Toteż oczy zamykam i tak niewidome I milczę - przecież nie mam nic na swą obronę. Przespałem to, co było chyba pełnią życia Dziś już nic do stracenia nie mam, ni zdobycia. Uciekłem za wolnością z atłasowych szponów Teraz błądzę za sensem pośród snów o domu. Nie zginę od topora, umrę dziś z zazdrości O wieczną pewność siebie, o brak wątpliwości. Gdzieś tam gęstnieją chmury, cień sunie przez miasto, Resztki myśli o Tobie bezlitośnie gasną Tak obce temu miastu, obce tym ulicom. Obce twarzom posągów, kopcom, kamienicom. 23.11.08
Anna_Para Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Oprócz "me oczy"- wszystko mi się podoba! Gratuluję wiersza! A może warto byłoby pooddzielać strofy? Ale to tylko sugestia. Piękny wiersz. Pozdrawiam, Anna
Patryk_Wącławski Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Fakt, nie zauważyłem tego "me". Już wrzucam poprawkę. Dzięki.
Czarny kot biały kot Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 to ten Twój brak weny? zachwyciłeś mnie końcówką, mogłabym jeszcze wypisać wiele wersów, które mnie zachwyciły, ale po co przepisywać niemal cały wiersz. chylę czoła i swe marne pióro;)
Anna_Para Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 A teraz musisz zabrać "swę" ..na obronę! Rytm siada! Ale i tak jest świetnie! Anna.
Patryk_Wącławski Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Wciąż to szlifuję. Trzynastozgłoskowiec nie jest łatwą formą. Może jeszcze kilku lat w szufladzie mu trzeba. Dzięki za pomoc. :) Szary Kocie! Brak weny to nie wymysł... to to jest wygrzebane, o! ;)
Anna_Para Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Patryku, nie miałam racji! Jest regularnie 7+6! Gdzie tam "do szuflady"! No coś Ty!:)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 pisz dalej podałeś przykład rymów dokładnych i o dziwo nie wrzeszczących chociaż te rymujące czasowniki .... jako piosenka ok ale w samodzielnym wierszu nie pozdrawiam Jacek
Patryk_Wącławski Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Będę, będę. A co do rymujących czasowników... nawet wieszczowi się zdarza. ;) W każdym razie postaram się takowych unikać (w sumie i tak to robię). Ze swojej strony, jak tak zajrzałem w kilka z Twoich utworów, radzę popracować nad rytmem. Pozdrawiam!
Fly Elika Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Patryku...prawdziwie i pięknie napisane ... dramatyzm w tych słowach i ujęcie niebywale tak opisać emocje :) jestem pod wrażeniem czytania i rozpoznawania co lubię ...mając jakąś czasem dziwną ... łatwość przenikania lub coś w rodzaju wczuwania :)) a najbardziej tego i tu zacytuję twój wers "...Oglądana przez pryzmat krwi i uczuć - kłamie!...'' to niesamowite , jak mogła... chyba tylko mogła kłamać! pozdrawiam ciepło
Patryk_Wącławski Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Dziękuję za miłe słowa. :) Pozdrawiam jeszcze cieplej.
Nata_Kruk Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Patryk, to naprawdę zacnie wygląda. Co tu pisać, mogę cichutko pozazdrościć, że to nie mój wiersz..;) Jest bardzo w moim guście. Pozdrawiam... :)
Rekomendowane odpowiedzi