Mateusz Kielan Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zaśniedziałe pokryte patyną zapodziało mi się gdzieś stare słowo. Szukałem w szafie i w kurzu między kartkami książek może kot je wturlał w kąt pokoju albo zaprzyjaźniony pająk pod kanapą omotał przędzą. To nie było słowo eureka bo od dawna już nie mam wanny nie mozaika ani majolika nie karesy do starej panny (rym - dalibóg - całkiem przypadkiem sie przyplątał tu nieproszony). Wreszcie w gorzkim osadzie na dnie popękanej czarki z uczuciami złoto głupców błyszcząc już nie dla mnie przypomniało że szukałem kruszcu a znalazłem namiastkę miłości.
Pan_Biały Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 ostatnia strofa dobra.w sumie ta z "eureką" też niczego sobie.(nawias się podoba)bo wiarygodny. pozytyw (mimo wszystko). pozdrowienia
HAYQ Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "ten" rym może i przypadkiem, ale nie jest jedyny w wierszu :) Nawias, to niezły zabieg - sugeruje, aby poszukiwać. Ale reszta chyba zamierzona? Są delikatne ledwo zaznaczone, ale jednak istnieją. Gdyby lekko poprzestawiać mebelki... byłyby bardziej widoczne, ale tak jest dobrze. Wiersz ok, może się podobać, z tym, że puenta taka sobie. Pozdrawiam.
Mateusz Kielan Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Dziękuję za komentarze. Wraz z kotem i zaprzyjaźnionym pająkiem. Pozdrawiam.
teresa943 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Wiesz, może by w poincie zamiast "namiastki miłości" wstawić "zanalazłem tombak"? tak mi przyszło do głowy... Wiersz jest dobry. Serdecznie pozdrawiam :-) Krysia
Mateusz Kielan Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Krysiu - gdybym napisał "tombak" - choć to o to chodzi - nie byłoby wiadomo, że miłość była niechciana. Pozdrawiam.
Monika_Gromala Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Oxy, kot zwalił mnie z nóg i wciąż nie mogę się podnieść :)
Mateusz Kielan Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Oxy,odsyłam do limeryku pt. Adopcja, Monisiu.
Nata_Kruk Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Początek wciągnął, by dowiedzieć się, o jakie słowo chodzi... HAYQ ma (wg mnie) rację, co do rymów i ewentualnego szlifu wiersza. Całość niezła, zakończenie ok. bo tworzy pewną klamrę z tytułem. Pozdrawiam... :)
Mateusz Kielan Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Dzięki Nato za komentarz. Zrozumiałaś mnie dokładnie.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi