Karol Samsel Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 jorge przedstaw się państwu opowiedz o swoich narodzinach i o tym jak wpadłeś do zbiornika by umrzeć prędzej od ojca który i tak cię nie przeżył wtedy wymiotowałeś wodą a na małych wioskach ze śliny i promieni (nie zapomnę synku) zachodziło w rzekę słońce z twoich torsji mój mały jęczmienny jorge kiedyś pisałam litanie a gdybym tamtej jesieni nie spadła z wieży pod sośniną miałbyś dziś może własny apokryf cóż syneczku wysłannik ma to do siebie że jest przezroczysty bądź zatem wychłodzony i przedstaw się państwu będę czekać na ciebie na miodowej równinie ja dwuoka madonna (pięć minut po południu) w kapturze z greckich liter
Jimmy_Jordan Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 nie moja bajka. wolę kiedy takie historie są wzięte z życia, bliżej życia. zdrówko
Karol Samsel Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Jasne, Jimmy, rozumiem. W końcu też Ciebie czytam:). Pozdrawiam i ściskam rękę.
Filantropia fal Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 w porządku, prócz wydumanego tytułu.
bad trip Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 słońce zachodziło w rzekę- tutaj odnajduję poezję. fajnie by było gdyby więcej takich lirycznych dwuznaczności wkradło się w ten dość sztywny, ale zaciekawiający, wiersz. pzdr.
H.Lecter Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 bądź zatem wychłodzony W tym miejscu wpadłem w " dziurę " i nie mogę się wydostać... ; ) Mógłbyś pomóc, Karolu ?
Agata_Lebek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak wyżej :) Pozdrawiam
Emu Rouge Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 przeczytałam, ale nie znalazłam nic dla siebie. Poza tym wymiotowanie wodą, wychłodzony, dwuoka madonna, itp. - to momenty, o które się potykam. pozdr aga
Karol Samsel Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Filantropio fal, dziękuję, tytuł odnosi do tej a nie innej metaforyki, czyli przełożenia języka ikony (i historii zbawienia w niej zapisanej) na język prywatny, laicki, współczesny. Stąd Jorge-Jezus i jego matka-Maria - tego zapewne nie muszę tłumaczyć. Stąd konieczność tytułu i problem, który stawiasz: "Ikonostas" zbyt wydumany, a (dodam od siebie) "Ikona" zbyt prosta i jednoznaczna. Bad trip, sztywność to właściwość ikon, ten gorset formy - zawarcie między alfą i omegą. Dlatego narzuciłem małą możliwość przesuwania metaforyki, trzymając się jednego ich klucza. Dzięki. Piotrze;). Wychłodzenie to martwota. Skutek topienia się w wodzie. Stąd zimno płynące z Jorge'a, przychodzi zbawiać już jako martwy, taka powinna być reguła porządku zbawiania, taka jawi się owa wzmiankowana "przezroczystość". Agato, cóż:). Pomyślę, jak ugryźć mięso życia tak, żeby się nie wikłać w życie mięsa:). Emu Rouge, szkoda. Twoje wymienione "potknięcia" to główny krajobraz tekstu, więc mamy kłopot. Może poprawię się w następnym. Serdecznie.
Rekomendowane odpowiedzi