Tomasz_Biela Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Proszę o pomoc. Jak najwięcej informacji do pojęcia zwanego Dewaluacja. Jest to jeden z wielu pochodnych terminów mechanizmów obronnych, ale co gdzieś zaglądam to omijany jest w opisywaniu. Mam kilka zdań ale to za mało. Potrzebne mi są przykłady podpunkty, szerszy opis tego. Szukałem po całym necie i nie jest lekko. Podajcie jakieś źródła jeśli wiecie coś więcej, gdzie jest rozwinięte pojęcie dewaluacji jako mechanizmu obronnego w psychologii. Są na sali psycholodzy ? Z góry dzięki.
bazyl_prost Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 nie podoba mi się to pojęcie bo niesie szlam, można je rozpatrzeć jak księgowa odjąć wartość od wartości, to taka dehabituacja, a jako pojęcie obronne to chowanie się z winy w kiepskim ginie
Ewa_K. Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 ;-) zamaist szukać po necie ( tu nic konkretnego nie znajdziesz ) polecam księgarnie naukowe ... ewentualnie film „American Psycho” – ekranizacja powieści Breta E. Eliisa - z niego dowiesz się najwięcej, jeśli umiesz uważnie obserwować
Jimmy_Jordan Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 weź to na intuicję: nie mogę zostać poetą, więc podświadomie bagatelizuję ich rolę i umiejętności literackie, albo nawet biję ich i opluwam przy każdej okazji. ^ to tylko przykład dewaluacji. tak jak mówię, na intuicję o weź. Ja nie mam pojęcia o pedagogice, ani psychologi, ale mam nadzieję, że przynajmniej trafiłem w zakres pojęcia (bo, jestem ciekaw nawet) zdrówko , Jimmy
Piotr_Płoszaj Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 A sprawdzałeś u Przetacznikowej? Tam powinno być wszystko o mechanizmach obronnych, no i w dodatku pisane jest dość prostym językiem. M.Przetacznik-Gierowska,G.Makiełło-Jarża, Podstawy psychologii ogólnej, PWN Warszawa 1998
Rekomendowane odpowiedzi