Leszek Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 zagubiony czas przysiadł w zielonej altanie uśmiechnięty dotykał wiewiórczym spojrzeniem był nieśmiały a przecież drżąc mógłby powiedzieć nie nie powie sam zgadnij bezgłośnie wskrześ pamięć nie wiedzieli nie mogli przypuszczać że spadnie liść jesienny szarpany wichurą na drzewie najpierw jeden a potem kolejne uniesień kalendarze opadły na ścieżki rozjaśnień czy im wolno jak mogli miast schyłku kolory odnajdywać bluźnierczo na skrawkach zapomnień jakim prawem sekretny ktoś worek otworzył nie powinien a ślepy epizod wplótł w powieść może warto przypomnieć co znaczy ślad słony nie udręczeń przeciwnie w alejkach sny podnieść
JacekSojan Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 wszędzie sny...a tu wiosna, czas wstawać; więc może to liryk miłosny niedźwiedzia do niedźwiedzicy? :) J.S
Leszek Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak masz rację Jacku znakomicie uwypukliłeś powierzchowne spojrzenie na wiersz :)
JacekSojan Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 a dziś wgłębnie ( bo żarty a'prilisowe na bok): płochliwa ta pamięć - retrospekcja w czasie "z wiewiórczym spojrzeniem"; ale nie wiem, czy w tym swobodnym sonecie zestawienie w wybrzmieniu końcowych wersów "uniesień - rozjaśnień" nie tworzy zbyt dużego dysonansu aliterackiego; bardzo zagęszczone niuanse temporalno-estetyczne budują nieuchwytny nastrój emocjonalnego rozliczania się peela z pamięcią, jakby peel wędrował właśnie alejami pamięci nadal wierząc w spotkanie tego co minęło; wiersz utkany z samych subtelności bardziej tropi temat niż go ujawnia; pozdrawiam Leszku! :) J.S
Judyt Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 mnie się bardzo podoba- wchodzi nareszcie się natknęłam na coś dobrego, aha...nie zmieniać na mniej, barw jest tyle ile jest; J. serdecznie
BARBARA_JANAS Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przysiadł w altanie kalendarze opadły na ścieżki warto przypomnieć ślad w alejkach sny podnieść Tyle bym zostawiła, a zamiar i tak pozostanie... Trzeba trochę poprzestawiać i wyjdzie...nieprzegadana miniaturka... Pozdrawiam
Leszek Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jacku nie sądzę gdyż współbrzmienia rymów okalających w tetrastychach i w tercynach cdc dcd wg mnie wystarczająco tworzą melodię. Dziękuję za "wgłębny" komentarz. :)
Leszek Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za serdeczności i cieszę się że się podoba. :)
Leszek Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie zawiodłem się na szanownej Pani Barbarze. Niemerytoryczne komentarze to u Pani standard. Jeśli takie potworki jak Pani zaproponowała tworzy współczesna poezja, to bardzo się cieszę, że jestem z dala od niej. Żeby cokolwiek poprawiać w strukturze wiersza rymowanego to trzeba znać jego formę i reguły rządzące np sonetem. Życzę powodzenia w pociachaniu np Sonetów Krymskich na miniaturki-potworki. Pozdrawiam Leszek :)
Tomasz_Piekło Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tu masz rację Leszku, szalone są niektóre pomysły:D Zauważyłem, że "przysiadanie" to częsty motyw u Ciebie, można by się pewnie czepiać nadużywania, ale... Rozumiem, że trzeba się czasem zatrzymać i popatrzyć na świat z boku. "Bezgłośnie wskrześ pamięć" to mi najładniej zabrzmiało.
Leszek Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tu masz rację Leszku, szalone są niektóre pomysły:D Zauważyłem, że "przysiadanie" to częsty motyw u Ciebie, można by się pewnie czepiać nadużywania, ale... Rozumiem, że trzeba się czasem zatrzymać i popatrzyć na świat z boku. "Bezgłośnie wskrześ pamięć" to mi najładniej zabrzmiało. Miło mi gościć Cię Tomku w moich skromnych progach. Dziękuję i pozdrawiam. :)
BARBARA_JANAS Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie zawiodłem się na szanownej Pani Barbarze. Niemerytoryczne komentarze to u Pani standard. Jeśli takie potworki jak Pani zaproponowała tworzy współczesna poezja, to bardzo się cieszę, że jestem z dala od niej. Żeby cokolwiek poprawiać w strukturze wiersza rymowanego to trzeba znać jego formę i reguły rządzące np sonetem. Życzę powodzenia w pociachaniu np Sonetów Krymskich na miniaturki-potworki. Pozdrawiam Leszek :) Bynajmniej nie stworzyłam potworka, drogi panie, tym bardziej wiersza. Proszę czytać komenty...!! Wyłuskałam jedynie fragmenty, dla mnie, do przyjęcia, z których można zrobić dobry wiersz. Reszta przegadana do potęgi n... Chyba mam prawo do własnego zdania...:O A panu radzę nauczyć się przyjmować różne poglądy, nie tylko te pochlebne... Pozdrawiam
zak stanisława Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Leszku, milo cię widzieć i czytać,oj dawno cię nie było pozdrawiam serdecznie
Leszek Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie zawiodłem się na szanownej Pani Barbarze. Niemerytoryczne komentarze to u Pani standard. Jeśli takie potworki jak Pani zaproponowała tworzy współczesna poezja, to bardzo się cieszę, że jestem z dala od niej. Żeby cokolwiek poprawiać w strukturze wiersza rymowanego to trzeba znać jego formę i reguły rządzące np sonetem. Życzę powodzenia w pociachaniu np Sonetów Krymskich na miniaturki-potworki. Pozdrawiam Leszek :) Bynajmniej nie stworzyłam potworka, drogi panie, tym bardziej wiersza. Proszę czytać komenty...!! Wyłuskałam jedynie fragmenty, dla mnie, do przyjęcia, z których można zrobić dobry wiersz. Reszta przegadana do potęgi n... Chyba mam prawo do własnego zdania...:O A panu radzę nauczyć się przyjmować różne poglądy, nie tylko te pochlebne... Pozdrawiam niemerytoryczność nie tylko ja Pani zarzucam :) zresztą trudno rozmawiać z ślepym o kolorach :)
Leszek Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oj dawno ale jak widzę negatywne strony orga patrz jak wyżej mają się dobrze :(
BARBARA_JANAS Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bynajmniej nie stworzyłam potworka, drogi panie, tym bardziej wiersza. Proszę czytać komenty...!! Wyłuskałam jedynie fragmenty, dla mnie, do przyjęcia, z których można zrobić dobry wiersz. Reszta przegadana do potęgi n... Chyba mam prawo do własnego zdania...:O A panu radzę nauczyć się przyjmować różne poglądy, nie tylko te pochlebne... Pozdrawiam niemerytoryczność nie tylko ja Pani zarzucam :) zresztą trudno rozmawiać z ślepym o kolorach :) Ja pana nie obrażam...ale widać nie wszystkich na to stać...litości...Tym ciętym języczkiem nie zagada pan mizerii własnego tekstu...bla,bla,bla...bez odbioru...
Pancolek Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bynajmniej nie stworzyłam potworka, drogi panie, tym bardziej wiersza. Proszę czytać komenty...!! Wyłuskałam jedynie fragmenty, dla mnie, do przyjęcia, z których można zrobić dobry wiersz. Reszta przegadana do potęgi n... Chyba mam prawo do własnego zdania...:O A panu radzę nauczyć się przyjmować różne poglądy, nie tylko te pochlebne... Pozdrawiam niemerytoryczność nie tylko ja Pani zarzucam :) zresztą trudno rozmawiać z ślepym o kolorach :) No tak, rozumie się samo przez się: albo całujesz policzek, albo won. Iżby nie zostać potraktowanym jako arcyniemerytoryczny komentator, wolę nie komentować
Ewa_Kos Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 w alejkach sny ponieść - wiem, że jest podnieść, ale ja wolę dobry sen ponosić, bo podniesiony może być "niemój". Miło Cię znów czytać:)) Serdecznie pozdrawiam:)) Ewa.,
mały_dzielny_toster Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Ruffle_puffle Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Jakoś przemknął mi obojętnie. Proszę mnie nie bić, takie mam odczucia :D
Rekomendowane odpowiedzi