M._Krzywak Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Nieważne, skąd przyszłaś, a jeszcze topole się chwieją od wczoraj niebo jest bardziej jaśniejsze umilkły też kłótnie o Raj Ty zmieniasz popioły w kwiaty gdzie pierwszy kwitnie śmiech dziecka - tam jesteś a kiedy ktoś z ludzi umiera zakrywasz mu oczy snu gestem Nieważne, że grożą, bo wreszcie strach głupi mądrością pokonaj wszystko jest takie pełniejsze jak tylko przyjdziesz - zawołaj Ty wierzysz w nas jeszcze, ludzi że człowiek to nie miot Darwina - tam jesteś gdzie kończy się i zaczyna akt łaski - pierwsza przyczyna
Baba_Izba Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Choć nie jest to moja ulubiona tematyka, dostrzegam jednak w tym wierszu kilka ładnych sformułowań, jak: "Nieważne, skąd przyszłaś, a jeszcze Topole się chwieją " (zastanawiam się: nad "a"?), czy"Ty zmieniasz popioły w kwiaty Gdzie pierwszy kwitnie śmiech dziecka - tam jesteś" Rozumiem, że w wierszu celowo zastosowano: "bardziej jaśniejsze" i "takie pełniejsze" zresztą, sama nie wiem, tak do końca, dlaczego zwróciłam na to szczegółną uwagę. Razi mnie rym; "pokonać - konać". Mimo wyrażenia w wierszu prawd oczywistych, graniczących z truizmem, całość przyjemnie się czyta, moim zdaniem, dobry zamysł wiersza, choć poprawki pewnie będą, po to jest warsztat. Nie rozumiem: dlaczego niektóre wersy z dużej, a inne z małej? Będę zaglądać, z serdecznymi pozdrowieniami (jedna z miotu), - baba
M._Krzywak Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście, że będę pracował - to będzie pewien cykl (mam jeszcze w zapasie "Jeziorna" i "Grobowa"), ale materia słowna - rymy, średniówki, sylaby to nowość jako twórcy. Ale wreszcie trzeba zacząć pisać wiersze :)
Toby Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 jak dla mnie świetny materiał na świetną piosenkę :) z uszanowaniem :) t.
M._Krzywak Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. cały czas pracuje...
aluna Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Trafne spostrzeżenia autora " Ty zmieniasz popioły w kwiaty gdzie pierwszy kwitnie śmiech dziecka - tam jesteś a kiedy ktoś z ludzi umiera zakrywasz mu oczy snu gestem " z wiersza wybrane ...cały podobalski! Pozdrawiam!
Wilcza Jagoda Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a poza tym piękny wiersz pozdr. WJ.
M._Krzywak Opublikowano 26 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Zostałem pokrzepiony. Coś jeszcze pozmieniam :) Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi